2020. junius 5., Fatime

Elhunyt Szoboszlay Sándor színművész

Elhunyt Szoboszlay Sándor színművész, a Veszprémi Petőfi Színház Örökös tagja. A Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész 88 éves volt.

Szoboszlay Sándor Dömösön született 1925. márc. 22-én A Színművészeti Akadémiát 1954-ben végezte el, 1956-tól a Békés Megyei Jókai Színház, 1972-től a Vidám Színpad, 1974-től 1991-ig, nyugdíjba vonulásáig a Veszprémi Petőfi Színház művésze.
Szoboszlay Sándor ereje, lénye, legendás, karizmatikus egyénisége összefonódott a veszprémi színház történelmével. Hosszú évtizedeken át lehetett vezető és meghatározó színésze a teátrumnak. Ő volt Baradlay Richárd A kőszívű ember fiai című darabban 1961. október 13-án, és ezzel – akkor még vendégművészként – alapítója lett a Veszprémi Petőfi Színház első, önálló társulatának. A királynék városában eljátszhatta a magyar és a világirodalom legjelesebb szerepeit, nem egyszer országos visszhangot keltve és elismerést aratva játékával.
Szoboszlay Sándor veszprémi színészként tett szert országos hírnévre, számos filmben a magyar színjátszás legnagyobbjaival szerepelt együtt és nyújtott emlékezetes alakításokat. A felejthetetlen színművész pályafutását, életművét tavaly nyáron a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetéssel jutalmazták. Szoboszlay Sándor törzsvendége volt a veszprémi Pannónia Étterem “Jobb egyes” közéleti törzsasztalának, amelyet néhai Horváth Balázs országgyűlési képviselő hívott életre és ahol rendszeresen téma volt Veszprém mellett a “Pannon táj”, benne Nagyvázsony közélete, jövője is. Művész úr ide kérte és kapta minden hónapban a 2005-2011 nyara között megjelent Nagyvázsonyi Futár c. havilapot is, amelynek nem csak olvasója, de támogatója is volt.
Szoboszlay Sándort a Veszprémi Petőfi Színház és a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti. Mély fájdalommal búcsúzik tőle a Veszprémi Petőfi Színház társulata.

VI

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.