2020. augusztus 7., Ibolya

Nádi farkas cibálta ki a pulykát

VIDEÓVAL

Nádi farkas (aranysakál, toportyán) támadta meg az őrző kutyákkal is védett pulykatelepet a nagyvázsonyi mezőgazdasági kft-ben. Erre utólag, a kamerafelvételek megtekintésekor derült fény.

Ahogy arról egy korai írásunkban beszámoltunk, a környéken is megjelentek a dél felől visszatelepült aranysakálok. Többen több ponton látták a toportyánokat a zsidó temetőnél, az Új utcában, a Szt. Jakab-romoknál és egyéb, környékbeli, elhagyottabb területeken. A nádi farkas legutóbbi húzása “pulykahúzás” volt. A telep munkatársai közül többen elmondták, hogy az őrkutyákat kijátszva éjjel, a helyi mezőgazdasági kft. telephelyéről vitt el néhány baromfit a tenyészetből. Mindez másnap, a videó-felvételek megtekintésekor derült ki a dolgozók számára.

Az aranysakál őshonos állat, bár csak két évtiezede telepedett meg újra nálunk

A nádi farkas hazánkban őshonos állat, az 50-es években tűnt el Magyarországról és a 90-es években jelentek meg újra Baranyában, Somogyban és mára a Balaton-felvidéken is. Visszatelepedését ügyesen “levezényelte”, számuk folyamatosan gyarapodik. Alapvetően természetvédelmi, selejtvad-szabályozási és egyéb szempontokból örömteli a sakál újrahonosodása – vallják a szakemberek. Ugyanakkor a túlszaporodásuk több helyen gondot okoz, Somogyban például eljárás lenne – írja a Kistermelők Lapja – amiatt, hogy falkában, fényes nappal kezdtek el fosztogatni juhnyájakat. Mivel a farkas-okozta vadkárra nincs szabályozás, a gazdák nem tudják érvényesíteni a helyi vadásztársaságnál a vadkárt.

Vadászok, természetvédők azzal érvelnek, hogy több támadás lehetett akár kóbor kutya is, nem bizonyított, hogy minden fosztogatás mögött a sakál áll. Elmondták azt is, hogy az alpesi illetve a Kárpátok hegyei közt a szürke farkassal és a medvékkel szemben is eredményesen tudnak védekezni a helyi pásztorok jó kutyákkal, villanypásztorokkal, ezért a 15-20 kg-os nádi farkas sem okozhatna komolyabb problémát. Dr. Tóth Zsigmond úgy fogalmazott: ha a gazdának az egér megdézsmálja a raktárat, az nem vadkár. A védekezés a gazda dolga. Ugyanez a helyzet az aranysakállal kapcsolatban is. A szaklap leszögezi, hogy a farkas okozta kár azért nem vadkár a jelen szabályozás szerint, mivel a vadkár a mezőgazdasági táblákban okozott kár.

A nádi farkas – szaporodási időn kívül – vadászható, környékünkön is többet elejtettek már. A rágcsálók, legyengült állatok, parazitáktól szenvedő rókák ritkítása, visszaszorítása miatt ugyanakkor a toportyán több hasznot jelent a természetben, mint az általa okozott “kár”. Emberre nem veszélyes. Pulykára viszont az…

KL, NVMA, fy

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.