2020. julius 9., Lukrécia

Kinizsi vár pályázat: nem nyert, tartaléklista

KIEMELT TÉMÁNK

Nem nyert a Kinizsi vár pályázata támogatást – tudta meg hírportálunk. Információink szerint a fejlesztési projektet tartaléklistára tették a döntéshozók. A civilek viszont igyekeznek a falu fejlődését szolgálni.

A nagyvázsonyi Kinizsi vár fejlesztése több területet érintett volna: a műemlékegyüttes környezetét, új látogató-központot szeretett volna a Kinizsi non-profit kft pályázata a vár körül megvalósítani.

Nem tettek jót a polgármester személyi döntései: a várvezetők inkább rontottak a falu és a Kinizsi vár hírnevén

Bizonytalanságok, szakmaiatlanságok, durvaságok a vár körül

Nem tett jót a várfejlesztési elképzelésnek Vigh-Krupla Orsolya polgármester személyi döntései – Barabás Borbála volt várvezető és Nyuzó László volt elnök intézkedései, tevékenységei nem szolgálták a falu jó hírét. A pályázatot még Barabás Borbála, az azóta távozott ügyvezető igazgató kezdeményezésére adta be a község és a község 97%-os tulajdonában lévő cég. Barabás munkáját erősen árnyalta, hogy például az országosan elismert Sedlmayr János műemléképítész munkásságát bemutató kiállítást (még 2009/2010-ben került a faluba) egyszerűen – vélhetően tudatlanságból – lebontotta. Szakemberek, szaktekintélyek tucatjai döbbentek meg a lépésen – ahogy a helyi Néprajzi Múzeum bezárásán, elhanyagolásán is.  Barabás Borbála távozása után Nyuzó László, a társaság felügyelő bizottságának elnöke is távozott posztjáról, miután több országos napilap és hírportál oldalára küzdötte fel magát “rasszista felhangú, becsmérlő” kifejezéseivel, mellyel rendre a döntéshozó kormányzatot ócsárolta útszéli stílusban. Ezt követően ugyancsak vele szemben az ügyészség megrovást fogalmazott meg a 2011-es időközi választásban tanúsított becsületsértő magatartásáért, széles körben terjesztett becsületsértő szórólapokért, interntes kijelentéseiért. Nyuzó László az ügyészségi határozatot követően mondott le a vár felügyelőbizottság elnöki posztjáról.

Volt már ilyen elutasítás Nagyvázsonyban

Ezen bizonytalanságok és megdöbbentő felelőtlenségeket követően jött az értesítés a Községházára: a várpályázat nem lett első körben sikeres. Nem ez az első olyan előkészített, jelentős településfejlesztés, amely elvérzik a könnyelmű vagy szakmaiatlan munka miatt. Így járt sajnos az önkormányzat által beadott óvodai pályázat  is (még szerencse, hogy az intézményvezető egy másik pályázaton sikerrel pályázott). Emlékezetes, a Kertalja utca felújítása is elbukott. A 2011-es időközi választás előtt még államtitkár is járt a községben megtekinteni a leendő fejlesztési célt, de a nyári fordulat után beadott pályázat szakmai minősége végül nem a legjobb lett. Például több aszfaltot kívántak elszámolni egy négyzetméterre, mint amit engednek ma a szabványok.

A civilek igyekeznek a falu fejlődését előrevinni. Az ófalu fejlesztése kiemelt cél

Civilek a falu fejlődéséért

– A várfejlesztés tartaléklistája azért szomorú, mert Nagyvázsony egyik jövője a turizmus. A Kinizsi kör a napokban készítette el az ófalut érintő “Dédapáink világa programját”, amely szerves folytatása a játszótérépítő, faluközpont-fejlesztő programunknak. Célunk több civil szervezettel közösen a község fejlesztése. Ehhez jól előkészített projektek, szakértőkkel, országszerte tekintélyt jelentő szakemberekkel kell együttműködni és akkor meg lesz a siker – fogalmazott Fábry Szabolcs, a Kinizsi kör szervezője. Mind a lovasrendezvényünk, mind a házisegítségnyújtó-szolgálat és az idei terveink, így a Dédapáink világa (amely a Kinizsi Program része) is arra törekszik, hogy fellendüljön a település, új munkahelyek jöjjenek létre, élénküljön a turizmus.

GJ

Korábbi kiemelt témáink:

Brutális hitel másfél év alatt

Ügyészségi elégtétel: becsületsértő volt a 2011-es kampány

2011-es időközi kampány: Nyuzó László ügyészségi megrovást kapott

Országos napilap cikkezett a falu cégelnökének lejárató magatartásáról

Önkormányzati adósság-elengedés – vagy Vázsonyban még sem?

Elbukott az önkormányzat óvodapályázata

Lélekemelő lovasfelvonulás, emlékműátadás

Várvezető választás – sajátos titkolózás

Három oldal ingyenreklám – simán cáfolható csúsztatások a falu újságjában

Lóvá tett képviselők

Lemondott a vár vezetője

Nem először hibázó körjegyző: A német kisebbségi önkormányzat megszünése

4,5 milliós veszteséget termelő vár

Hatósági figyelmeztetést kapott a körjegyző

29 milliós veszteség, kontra…

Nem nyert a Kertalja u-i felújítás-pályázat, de 1,8 millióba került

Súlyos milliók marketingre

Füreden folytatja a Dumaszínház – elvesztette településünk legjelentősebb fesztiválját

Várügy: az önkormányzat a drágább megoldást választotta, nem kellett a helyi jelölt

Két nyílt képviselő nyílt levele

Hova folytak a százezrek? (Demokrata-cikk)

Címkék: , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.