2019. február 19., Zsuzsanna

Törvényben kell garantálni a rezsicsökkentést

Az elmúlt év októberében bizonyos hangok még azzal tartották bizonytalanságban a lakosságot, hogy bizony 2013-ben a rezsiköltségek elszabadulásával kell számolni. Szerencsére idővel kiderült, hogy ezeknek a híreknek semmilyen valós alapjuk nincs. Sőt, decemberben bombaként robbant a hír, hogy ezen híreszteléseknek éppen az ellenkezője az igaz: emelkedés helyett árcsökkentésről van szó valójában.

2012.december 15-én már meg is született az a kormányrendelet, amely garantálta a 10 százalékos gáz-, villany – és távhőcsökkentést a lakosság körében. Ennek alapján az év végén jogszabályok, rendeletek, határozatok tették lehetővé a rezsicsökkentést. Azonban a jogalkotók megmásíthatatlan szándéka volt, hogy a rezsicsökkentés ellenőrizhető és nyomon követhető legyen, amelynek érdekében a Fidesz frakció egy munkacsoportot hozott létre. A törvény betűjét mindenkinek be kell tartani, még a szolgáltatóknak is, nem engedhető meg, hogy trükközve kijátsszák a jogszabályokat. A februári lesz az első számla, amely már a csökkentett összeget fogja tartalmazni azaz minden magyar háztartásban számszerűleg kimutathatóan is érezhetőnek kell lennie a rezsicsökkentésnek.

22 év után először: nem lehet kibúvó, a szolgáltatóknak csökkenteniük kell

A rezsicsökkentések megvalósítása kapcsán a Magyar Energia Hivatal egy ingyenesen elérhető 06 80 205 386 zöld számot hozott létre, ahol szakértők fogadják a hívásokat hétfőtől péntekig. A számon a rezsicsökkentéssel kapcsolatos általános kérdésekben adnak tájékoztatást. Az alaposabb áttekintést igénylő felvetéseket a telefonos ügyintézők írásban rögzítik és három napon belül megválaszolják az érdeklődök részére. A konkrét fogyasztói panaszok kezelését pedig az adott szolgáltató és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság végzi.

A legtöbb lakossági bejelentés leginkább az előre kibocsátott 3-6 hónapos villanyszámlák ügyében érkeztek. Mivel a szolgáltatók nem tüntették fel a számlákon a 2013. január 1-től hatályos 10 százalékos csökkentéseket. Igaz nem is volt olyan jogszabály, amely erre kötelezte volna őket. Azonban két héttel ezelőtt megjelent egy olyan jogszabály, amely a villamosáram-szolgáltatókat is kötelezi arra, hogy ha az előre kibocsátott számlák esetében időközben csökkenés következne be, akkor 30 napon belül kötelesek javítani a számlákat és az újakat eljuttatni a fogyasztókhoz.

A felmerült problémák miatt, amelyeket szerencsésen megoldottak, a legnagyobb kormánypárt a Fidesz azzal a javaslattal él, hogy szülessen egy olyan törvény, amelyben rögzítésre kerül a 10 százalékos rezsicsökkentés ténye és az, hogy a szolgáltatók a saját – fogyasztókkal kapcsolatot biztosító – csatornájukon keresztül mutassák ki, fogyasztóként hogyan valósul meg a rezsicsökkentés. Azért szükséges törvénybe foglalni a rezsicsökkentés tényét, mert így egy magasabb szintű jogszabály rögzíti az intézkedést, és így semmilyen kibúvóra nem lesz lehetőségük a szolgáltatóknak. A  törvényt sürgősségi indítványként az Országgyűlés tavaszi ülésszakán kívánják elfogadni.

keruletipolgar.hu

Címkék: ,

Hozzászólás nem engedélyezett.