2019. julius 16., Valter

Bűn és büntetlenség

VIDEÓVAL

Különleges filmbemutató lesz a balatonfüredi Balaton Moziban. A Bűn és büntetlenség c. alkotást január 30-án, 16 órakor vetítik sportcsarnokban található filmszínházban.

A Skrabski Fruzsina-Novák Tamás páros által készített film Biszku Béláról, az 56 utáni véres és kegyetlen megtorlások egyik irányítójáról szól. Biszku 1957 és 1961 között volt belügyminiszter, az MSZMP KB zárt ülésein többször felszólalt annak érdekében, hogy a bíróságok súlyosabb ítéleteket hozzanak valamint több fizikai megsemmisítést követelt. Szavait tettek követték, amelyik bíró nem engedelmeskedett, azt leváltották.

Miközben az országot rabláncra fűzték, a forradalom tizenhárom napjáért kivégeztek közel 300 embert, bíróság elé állítottak húszezret, miközben kétszázezren elmenekültek az országból. Sokkal kegyetlenebb volt a megtorlás, mint 1848-49-ért, mint 1919 után, vagy a II. világháborút követően összesen.

Biszku Béla 1989 óta visszavonultan él és soha senkinek sem nyilatkozott korábbi tetteiről. A film alkotóinak sikerült őt megszólaltatni, megkérdezni tőle, hogy bánja-e és bocsánatot kér-e a történtekért.

További részletek az alábbi linken találhatóak.

balatonmozi.hu

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.