2019. december 11., Árpád

2013 nyara: újabb rezsicsökkentések

Videóval

Amennyiben minden tételben sikerül érvényesíteni a tízszázalékos rezsicsökkentést, majdnem 7500 forint spórolható meg családonként havonta – mondta el Rogán Antal Harrach Péterrel közös sajtótájékoztatóján csütörtök délelőtt Gyulán. Július 1-jétől meg kell valósulnia a víz-, a csatorna-, a szennyvíz-elvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz- és a kéményseprési díjak csökkenésének.

A két frakcióvezető a Fidesz–KDNP háromnapos frakcióülését értékelte Gyulán. Rogán Antal elmondta, a fő téma a rezsicsökkentés volt, alapos beszámolót hallgattak meg Németh Szilárdtól és Fónagy Jánostól az eddigi lépések megvalósulásáról. Hozzátette, ez alapján kijelenthető, hogy sikerült érvényesíteni az árakban a 10 százalékos mérséklést.

Július elseje újabb fontos dátum

Van olyan a település, ahol a víz díja 180 forint, és van olyan, ahol 1000, ez igen nagy különbség – húzta alá Rogán. Rámutatott: hosszú vita alakult ki a víz, a csatorna és a szemét díját illetően, több mint hat órán át foglalkoztak az üggyel, de „döntésre jutottunk”. Ennek értelmében meg kell valósítani a víz, a szemétszállítás, a csatorna, a szennyvíz, valamint a palackos gáz és a kéményseprés díjának csökkentését egy munkacsoport keretein belül, melyet Fónagy János, Németh Szilárd és Kósa Lajos vezet majd, s ők egyeztetnek az önkormányzatokkal.

A frakcióvezető hozzátette: átlagosan tízszázalékos csökkentés van tervbe véve, melyet július elejére kell megvalósítani. A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője elmondta: a két kormánypárt együtt dolgozott, „kereszténydemokrata szempontokkal” egészítették ki a javaslatokat. Harrach kijelentette, meglátásuk szerint jelenleg a kormánynak az a feladata, hogy megóvja a magyar embereket az elhúzódó válság következményeitől, ennek az intézkedésnek egy része a rezsicsökkentés.

Családok védelme

A KDNP képviselőcsoportjának vezetője beszámolt arról is, hogy „miniszterelnök úr vállalta, hogy a családi adókedvezményt elérhetővé teszik a kis jövedelműek számára is”. Harrach szerint életbe léphet a jövőben az is, hogy hamarosan nemcsak az adóból, de a járulékból is levonhatják a családi kedvezményt. Közölte, hogy a nehéz helyzetbe került családok részére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban készítik elő a családi csődvédelemről szóló javaslatukat, erről a képviselő szerint még idén döntés lesz. Harrach Péter jelezte, hogy eleget tesznek a fogyasztók azon kérésének is, hogy törvényben szabályozzák a szolgáltatókat, hogy a jövőben ne hatóságként lépjenek fel. Megváltozik a számlakép, egyszerű és mindenki számára érhető lesz, ami rajta szerepel – mutatott rá a politikus. „A törvénymódosítással olyan világot szeretnénk teremteni, ahol a szolgáltatók valódi szolgáltatást nyújtanak, és a fogyasztók érdekeit tartják előtérben” – jelentette ki.

MNO – MTI

Orbán Viktor Gyulán egy családot is meglátogatott. Beszélgetés a sárga csekkekről:

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.