2020. augusztus 9., Emõd

Lovas, fogatos zarándoklat: Lánchíd-riport, cikk a programról

“Egy arculatát vesztő köz(ös)ség előbb-utóbb sorvadni kezd…”, vallják a szervezők. Közel fél év van hátra az ország első lovas, fogatos zarándok-programjából, de már gyülekeznek az első jelentkezők. Az előkészületekről és a programról rövid interjút, riportot készített a Lánchíd Rádió és a Polgárportál is, amelyet honlapunkon is elolvashatnak az érdeklődők.

A cikk eredetijéhez kattintson ide.

Különleges időutazás – lelki gyakorlat

Lovas, fogatos zarándoklatot szerveznek Balaton-felvidéki civil szervezetek összefogva a Magyar Pálos Renddel és az 5 napos program által érintett települések történelmi egyházaival. A június 18–23. közöttmegrendezésre kerülő alkalom érinti a Balaton-felvidék majd’ minden pálos vonatkozású kolostor- vagy templomromját.

A non-profit szerveződés kezdeményezője, a Pontes Alapítvány alapító elnöke, Fábry Szabolcs a Lánchíd Rádióban Papp Endre kérdésére elmondta, hogy a rendezvény célja kettős: a lelki gyakorlat mellett különleges időutazás-élményt kínál nyújtani a résztvevőknek.

A program elsősorban zarándoklat és csak másodsorban lovas, fogatos esemény – hangsúlyozzák a szervezők minden felületen, amely kamaszkortól felfelé minden korosztálynak ajánlható, hiszen kényelmes, úgynevezett lovas túrakocsikon biztosítanak helyet azoknak, akik nem lóháton vagy saját fogattal csatlakoznak a menethez.

A fogatos zarándoklat igazán varázslatos útvonalon halad. Június 19-én Nagyvázsonyból indul a menet, első nap Vöröstón és Mencshelyen át Monoszlóig halad a karaván. Második nap a Káli-medence szinte minden falujába eljutnak a zarándokok, hiszen Balatonhenye, Szentbékkálla, Mindszentkálla, Kékkút aprófalvait érintve a festői Salföld a végállomás. Innen másnap Kisapátit és Badacsonytomajt érintve Badacsonytördemic ad otthont a harmadik estének, ahonnan a negyedik napon Hegymagas érintésével Tapolca-Diszelre érkezik a zarándokok csapata. Az utolsó napon, vasárnap a Művészetek Völgyének érintésével érkeznek vissza Nagyvázsonyba a lovak, fogatok és azok utasai.

A képre kattintva letölthető a program plakátja

Civil és egyházi összefogás, “mert lovas nemzet a magyar”

A program igazi civil összefogás, hiszen a szervező Pontes Alapítványnak sikerült elnyernie Somogyi Győző Kossuth-díjas szobrászművész által fémjelzett Káli Társaság, a Győrffy-Villám András vezette Magyar Katonai Huszár Hagyományőrzők Egyesületének és a Hock Ferenc fogathajtó elnökségével működő Nagyvázsony-Nemesleányfalui Lovas Egyesület együttműködését. Mellettük Badacsonytördemic önkormányzatának nevében Vollmuth Péter polgármester, a Magyar Pálos Rend és az érintett falvak történelmi egyházainak képviselői álltak a kezdeményezés mellé. A szervezőktől megtudtuk, hogy minden éjszakai állomáshelyen kétféle szállástípusközül választhatnak a résztvevők. A fiatalabbak számára túraszállások, matracszállások, míg a kényelmet szeretőknek apartmanházak, falusi turisztikai vendégházak állnak rendelkezésükre – így van olcsóbb és egy kicsit drágább részvételi lehetőség is.

A szervező Pontes honlapján kiskátét szerkesztett, amelyben minden fontos információ megtalálható a programból. A weboldalról kiderül többek között, hogy a zarándokok javarészt földutakon, erdészeti utakon haladnak kényelmes tempóban, olyan – autós, gyalogos turisták által kevésbé ismert vagy nem engedélyezett – dűlőkön, makadámokon,¬ ahol „csak a madár jár”. Ez azért rejt sok különlegességet magában, mert a résztvevők a Káli-medence, a Balaton-felvidék egészen más perspektíváját ismerhetik meg, kivált a bakon, túrafogaton ülve, mint amit gépjárműből vagy gyalogosan csodálhat meg a kiránduló. A tempó és a napi útvonal biztosít csendes perceket, elmélkedéseket és sétalehetőségeket is, mert a cél nem a teljesítménytúra vagy a virtus, hanem a belső elcsendesedés, elmélyülés ¬– tudhatjuk meg a szervezet oldaláról. Mindemellett minden nap végállomásán lesznek különleges, programba épített kulturális, szabadidős események és fakultatív programlehetőségek is, többek között tábortűz, huszármúzeum, előadások, borkóstoló (ez utóbbi természetesen Badacsonyban).

Kérdésünkre a szervező alapítvány elnöke elmondta, hogy a lelki programok kapcsán a pálos szerzetesekkel egyeztetnek minden kérdést, hiszen a felekezetileg református–katolikus vegyes házasságban élő Fábry család évek óta részt vesz a szerzetes közösség pálosszentkúti családos lelki gyakorlatain, ahol fiatal és fiatalos, nyitott és szeretetteli légkörre találtak minden alkalommal. A szerzetesek közül kerül ki a program, illetve egy-egy nap lelki vezetője is. A zarándokút érint két, többségében református falut, így ott a helyi szolgálatot ellátó református lelkészt is bevonják a lelki programba, hiszen a szervezők nyitottak és várják a protestáns, sőt, a meg nem keresztelt, kereső emberek jelentkezését is. Somogyi Győző és a Káli-társaság tervei szerint a Káli-medence falvaiban a magyar nemzet történelmi lobogóival vonulnak fel a zarándokok és igyekeznek közösen fohászkodni a helyi plébánossal, templomi közösséggel. A zarándokok az úton imádkoznak, elmélkednek önmaguk kérdéseiről, illetve kétségeiért, családjukért, hazánkért és természetesen a magyar nemzet hűséges „segítő-, munka- és harcostársaiért, a lovakért is”, hiszen „lovas nemzet a magyar”.

“Egy arculatát vesztett község, közösség előbb-utóbb sorvadni kezd…”

A zarándokok megemlékeznek a volt lovas iskola emlékművénél, ahol áldást is kapnak útjukra

– Nagyvázsonyban a 90-es évek privatizációi következtében megszűnt a Zichy-kastélyban működő lovas iskola, amelynek utódját a fogathajtó berkekben ismert és rendkívül elismert Hock Ferenc és családja szervezi, vezeti egyesületi formában. Mindemellett az elmúlt években a település elvesztette legjelentősebb, arculatot adó rendezvényeit, a Dumaszínházzal szervezett DumaVölgy-HumorVár eseményét, a Művészetek Völgyével kialakított VölgyTornác-programokat, a gazdákkal lebonyolított Marha(nagy)hajtásokat – ezeken szintén kulcsszerepeket kaptak a lovak. Egy arculatát vesztett község vagy közösség előbb-utóbb nemcsak lélekben, hanem egyéb értelemben is sorvadni kezd. Ezen kívánunk változtatni ezzel a kezdeményezéssel, és kívántunk korábban is, amikor megszerveztük az őszi Lovak a Balaton-felvidék művészetében kiállítást, emlékmű-átadást, szentelést. Ugyanezt a célt szolgálták az ugyancsak civil alapon szervezett falufejlesztéseink is, amelynek egyikén éppen a CÖF elnöke, Csizmadia László volt a díszvendégünk. Meggyőződésem, hogy a civilek bármilyen körülmények között képesek jó irányba fordítani a dolgokat. Ez igaz helyi szinten éppúgy, ahogy nagyban is. Mindehhez azonban lelki feltöltődésekre, megújulásokra van szükségünk, olyanokra például, amilyen reményeink szerint a lovas, fogatos zarándoklat is lesz – mondta el portálunknak Fábry Szabolcs a program hátteréről.

„Van valami a lovak külsőjében, ami jobbá teszi az ember bensőjét” – olvasható a program mottója. A zarándoklat célja tehát Isten és teremtményei, a lovak segítségével megújulást biztosítani a résztvevők számára és egy kicsit azon települések számára is lelki élményt biztosítani, ahonnan indul és érkezik, illetve amelyeken áthalad a zarándokmenet. A program honlapja – www.pontesalapitvany.hu/lovaszarandoklat – mellett külön facebook-profilt is nyitottak a szervezők. Jelentkezni május 1-jéig lehet a mintegy 40-50 főt befogadni kész programra.

További információ: Fábry Szabolcs (06)20/441-7803, fabry.nagyvazsony@gmail.com

lanchidradio.hu – polgarportal.hu

Címkék: , , , , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Lovas, fogatos zarándoklat: Lánchíd-riport, cikk a programról” bejegyzésre

  1. […] Civilmozgalom elnökségi tagja, aki maga is részt vevőként jelentkezett be a június 18-23-i fogatos zarándokprogramra. Kelemen rámutatott: a Hock-család által vezetett Nemesleányfalui Lovas Egyesület romtúra […]