2019. november 13., Szilvia

Pályázat mikro- és kis vállalkozásoknak: több, mint 5000 új munkahely

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is meghirdeti a munkahelyteremtő beruházásokhoz kapcsolódó pályázatát a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely azt várja, hogy a támogatásoknak köszönhetően 5200 új munkahely jön létre a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknál – jelentette be Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikai államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Három millió is járhat egy új munkavállaló után

Czomba Sándor kiemelte: a 10 milliárd forintos keretösszegből 700-800 vállalkozásnál 5200 új munkahely jöhet létre, és további 10 ezer munkahelyet őrizhetnek meg 2013-ban. Hozzáfűzte, hogy a támogatás keretösszege az utóbbi években folyamatosan emelkedett: 2010-ben 2 milliárd, 2011-ben 5 milliárd, tavaly pedig az ideihez hasonlóan 10 milliárd forintos kerettel hirdették meg a pályázatot.  Pályázni február 14-étől április 5-éig lehet, a támogatásokról május 31-éig születik döntés – ismertette Czomba Sándor.

A legalább két éve működő vállalkozások berendezéseket vásárolhatnak

A támogatás gépek, eszközök, berendezések vásárlására használható fel, a korábbi évek hasonló pályázataihoz képest pedig végrehajtottak néhány – részben adminisztratív – könnyítést. Idén 1,4 millióról 1,5 millió forintra emelkedett az egy munkavállaló után adható támogatás. Ez az alapösszeg félmillió forinttal bővül, ha a vállalkozás regisztrált álláskeresőt vesz fel, további 300 ezer forinttal, ha roma származásút, 200 ezerrel, ha hátrányos és 300 ezerrel, ha a leghátrányosabb helyzetű térségben hoz létre munkahelyet. Ha szabad vállalkozási zónában bővít a vállalkozás, további 400 ezer forint támogatásra jogosult, vagyis a maximális – vissza nem térítendő – támogatás 3 millió forint lehet munkavállalónként – hangsúlyozta az államtitkár.

Fontos változás, hogy már nemcsak legalább három éve működő vállalkozások pályázhatnak, hanem kétéves működés is elegendő. A pályázaton azok a vállalkozások vehetnek részt, amelyek utóbbi évüket pozitív szaldóval zárták – fűzte hozzá Czomba Sándor. Elmondta, hogy az elnyert összegből munkahelyet kell teremteni, amelyet legalább két évig, az ahhoz kapcsolódó gépeket és egyéb beszerzéseket pedig legalább három évig kell fenntartani. Eddig az elmúlt évben több, mint 7000 új munkahely jött létre ennek a lehetőségnek köszönhetően. Idén további 5000 új munkahely születhet a kisvállalkozások, mikrovállalkozás berkein belül.

NT – MNO

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.