2019. november 20., Jolán

Az unióban már a pálinkához is nagyon értenek

Kettős mérce felcímmel jelent meg a Magyar Hírlapban Szarvas Szilveszter cikke, amelyben a szerző beszámol arról, hogy a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt citálja az Európai Unió Bírósága elé Magyarországot az Európai Bizottság. Magyarország nem kíván többet, mint ami a legtöbb tagországot is megilleti – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Az uniós testületnek az szúrja a szemét, hogy hazánkban évi ötven literig adómentes tevékenység a személyes használatra előállított pálinka főzése. A nemzetgazdasági tárca (NGM) tegnap leszögezte, a kormány nem tervezi az otthoni pálinkafőzés szabályainak szigorítását, álláspontját hazánk bíróság előtt is megvédi. Ausztriában, Németországban. Szlovéniában és Portugáliában is alkalmazzák az adómentességet. “Magyarország csal, Ausztria vendégvárásra tesz félre palackokat. Erre készüljünk. Kettős mércét kapunk” – írja a Magyar Hírlapban a publicista.

Az NGM egy korábbi közleményében azt írta, hogy a pálinkafőzés a történelmi hagyományok alapján a magyarság kulturális örökségének része. Magyarország nem kíván többet, mint ami a legtöbb uniós tagállamot megilleti, közölte a szaktárca. A Fidesz támogatja a magyar kormányt abban, hogy védje meg a házi pálinkafőzés jövedéki adómentességét az uniós bíróság előtt – nyilatkozta Horváth István az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes helyettesítő elnöke. A politikus szerint nemzeti érdekről van szó, amit meg kell védeni.

M.H., M.N., Lovas István

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.