2020. augusztus 8., László

Romtúra lovas kocsikkal

VIDEÓVAL

Civil szervezetek tartják életben a nagyvázsonyi lovas kultúrát. Ebben az értékmentő programban kiemelkedő szerepet vállal a Nagyvázsony-Nemesleányfalui Lovas Egyesület is, akik fogatos bortúrákat szerveznek a térségben, de a lovas klub a fogatos zarándoklatnak is együttműködő partnere.

A lovas programok élénkítik a helyi gazdaságot, bevételt jelentenek lovas gazdának, borásznak egyaránt

A Balaton-felvidéken több, mint 100 olyan templomrom van, amely valaha, a törökkor előtt egykor volt falunak szent helye vagy szerzetes közösség kolostora volt. Ezek a páratlan épített kulturális értékek ráadásul a legfinomabb borokat termő hegyek, völgyek között bújnak meg, gyakran varázslatos erdei környezetben. A Nemesleányfalui Lovas Egyesület nem csak a lovas kultúrát őrzi híven, hanem a finom borok és a misztikus kolostorromok kedvelőinek is különleges programot kínál az idei évben. Részletek, elérhetőség a felső képen található telefonszámok valamelyikén kérhető.

– A civil aktivitás nagyon fontos, különösen az olyan összefogások, amelyeket a helyi civil szervezetek képviselnek. Erre az együttműködésre remek példa a lovas, fogatos zarándoklat szervezése is, ahol a szervező Pontes Alapítvány a helyi és térségbeli közösségekkel és egyházakkal közösen igyekszik különleges élményt nyújtani – fogalmazott Kelemen Béla, a Magyar Vidék Civilmozgalom elnökségi tagja, aki maga is részt vevőként jelentkezett be a június 18-23-i fogatos zarándokprogramra. Kelemen rámutatott: a Hock-család által vezetett Nemesleányfalui Lovas Egyesület romtúra programja kiváló példát mutat, hiszen itt a lovas hagyományok, a gasztronómia és a kultúra úgy találkoznak, hogy közben ez élénkíti a helyi gazdaságot, bevételt jelent lovas gazdának, borásznak egyaránt.

Fábry

Videós kedvcsináló

Aki még hezitál, hogy részt vegyen egy fogatos bor-, romtúrán vagy a fogatos zarándoklaton, azoknak (is) ajánljuk a filmrészletet az 1100 év Európa közepén c. Bayer-filmből. A részlet térségünket és néhány templomromot valamint a nagyvázsonyi várat is bemutatja gyönyörű képsorokkal, megrendítő szöveggel (kiegészítés: a film elkészítése óta a barnagi kálváriát helyreállította a helyi német kisebbségi önkormányzat):

Címkék: , , , , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Romtúra lovas kocsikkal” bejegyzésre

  1. […] Minden más « Romtúra lovas kocsikkal […]