2020. március 29., Auguszta

Kinizsi és a székely zászló

VIDEÓ-Összeállítással

Szentgálon a faluközpontban tűzték ki a székely zászlót, ahogy számos magyarországi településen tették ugyanezt a községházákon, városházákon. Nagyvázsonyban civilek és a helyi Fidesz-csoport elnöke cselekedett hasonlóképpen, önkormányzati szinten viszont a testület elé sem került a téma. Holott Kinizsi a székelyek hathatós támogatásával lett Mátyás legendás hadvezére.

Az erdélyi (bihari vagy máramarosi) születésű Kinizsi “karrierjét” megalapozó hőstette egyértelműen az a Kenyérmezei csata (Dél-Erdély), ahol a székely-szász seregek élén, Báthoryval együtt verték ki Dél-Erdélyt megcélzó törököket. A középkor egyik legvéresebb és fényes magyar győzelmet hozó csatában szerzett vagyonából építette át Kinizsi Vázsonykő várát és telepítette le a pálosokat is Nagyvázsonyban, nekik is kolostort építtetve (ez utóbbi ma rom, “ikertestvére” azonban ma is látható Báthory birtokán, Nyírbátorban, református templomként “szolgál”).

Nagyvázsonyban magánházakon a szimbólum. A képen a székely zászlót is tartalmazó Erdély-címeres zászló

Erkölcsi kötelességünk volt csatlakozni a székely zászlót kitűző településekhez – tudtuk meg a Szentgáli Polgári Egyesület több tagjától, akik a szentgáli zászlófelvonást szervezték. Egyfelől testvértelepülési kapcsolataink miatt, másfelől jelezve, hogy egyetértünk a tömbben élő mintegy 800 ezres székelység törekvéseivel: kulturális autonómia, önálló gazdasági régió, hiszen jelenleg a román állam veszélyezteti ősi egységüket. Örülünk, hogy a faluvezetése egyetértett a céllal, így felvontuk Szentgál központjában a székely lobogót – fűzte hozzá Tamás Gábor, a helyi polgári szerveződés egyik tagja. A székelységnél sokkal kisebb lélekszámú nemzetiségi közösségek élveznek teljes körű autonómiát Európában (katalánok, dél-tiroli németek, finnországi svédek stb.).

Nagyvázsonyban a testület elé sem vitte a polgármester az egész országra kiterjedt kezdeményezést (felső képünk: a Parlamenten is lobog a székelyek ősi szimbóluma) – tudtuk meg. Néhány civil házon és a helyi Fidesz csoport elnökének, Fábry Szabolcsnak házán lobog székely illetve erdélyi lobogó. Utóbbi elmondta: Nagyvázsony Kinizsi okán is hálás lehet a székely népnek, hiszen egyértelműen az ő seregeik segítségével sikerült a vázsonyi vár urának legyőznie a törököket. A napokban jöttem gyerekeimmel haza Székelyföldről, de még az út előtt kitűztem a lobogót, amit odakint is számos helyen láttam házakon, templomokon.

Kinizsi címere erdélyi szimbólumokkal utal a hadvezér származására

Mint kiderül, jelenleg már semmilyen kapcsolat nincs Nagyvázsony és székely testvérfaluja, Gidófalva között hivatalos szinten. Néhány éve, 2006-2011 között az önkormányzat pályázati pénzből kétszer is járt a háromszéki magyar faluban, közös könyvet adtak ki, de a székelyek is két alkalommal jöttek Nagyvázsonyba. Ha hivatalos szinten nincs is, civil illetve magán vonalon sokan ápolják az erdélyi magyar kapcsolatokat. A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület számos közös projektet bonyolít le erdélyiekkel, székelyekkel. A Pontes Alapítvány egyik nyári tábora közel két hétig járta Székelyföldet és a helyi Kenyérmezei csata emlékművéhez éppen a harcok helyszínéről, Alkenyérről hoztak köveket. Mindkét szervezet készít elő információink szerint újabb közös pályázatokat erdélyiekkel, székelyekkel.

Időközben a veszprémi Megyeházára és a Városházára is kikerült a székely zászló, ahogy arról videó-összeállításunk is tanúskodik. Sokan remélik, ha már az önkormányzatnak nem jutott eszébe a székely zászló, legalább a Kinizsi vár vezetősége kitűzi Kinizsi várára az erdélyi lobogót.

Gömöry J. – Hecser I.

VIDEÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Veszprém megyei önkormányzat zászlókitűzése, Lasztovicza Jenő elnök:

Veszprém városházáján is lobog a székelyek zászlója:

Zalaegerszegi önkormányzat is kitűzte a székely zászlót, híradórészlet a ZTV-ből:

Címkék: , , , , , , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Kinizsi és a székely zászló” bejegyzésre

  1. […] tűnik, elérte célját korábbi írásunk és a székely testvértelepüléssel bíró községek közül a sor végén kullogva, de csak […]