2020. április 2., Áron

Mencshelynek sikerült, ami Nagyvázsonynak nem: 150 millió turisztikai fejlesztésre

Bár Mencshely és Nagyvázsony turisztikai látogatottságát nem lehet összehasonlítani, mégis a nem egészen 250 lelkes falunak sikerült, ami a Kinizsi Vár falujának nem: 150 milliós turisztikai fejlesztésre nyert pályázatot a kisközség.

A Nagyvázsonytól pár kilométerre fekvő Mencshely település az ÖNHIKI-pályázatban is felülmúlta a körjegyzőségi központját, hiszen több millió forinttal több segítséget sikerült lobbiznia az önhibáján hátrányos települések alapjából. De ez még semmi.Turisztikában is beelőzött a kisközség.

Mencshely önkormányzata profi pályázatíró csapatot verbuvált, összehangolt együttműködést alakított ki a zánkai Új Nemzedék Központtal és korrekt pályázatot készített, melynek köszönhetően önrész nélküli, 150 milliós beruházást valósíthat meg. A pályázat keretében felújítják a Halom-hegy melletti kilátót és környezetét, kerékpár-körutakat építenek a Balaton és az egyik legvarázslatosabb panorámát nyújtó Kossuth-kilátó között, bringaparkot telepítenek a varázslatos Balaton-felvidéki dombok közé. Az új kerékpáros körutat az alábbi útvonalon tervezik kiépíteni: zánkai ifjúsági központ – Dörgicse – Mencshely – Óbudavár – Szentantalfa – Hegyestű – Monoszló – zánkai ifjúsági központ. Egy meglévő túraútvonalon, döngölt talajon alakítják ki, a magas emelkedőket mindenütt kiiktatják.

A pályázatról további részletek innen és innen ismerhetőek meg.

Matolcsy György Nagyvázsonyban, 2009: itt még minden jól alakult, a falu fejlesztési programját sokan támogatták

Zátonyra futott nagyvázsonyi fejlesztések

Nagyvázsonyban a Kinizsi Terv többszáz-milliós fejlesztési programja zátonyra futott, ahogy a Dumaszínház távozása, az évközi rendezvények megszüntetése is egyre lejjebb építi a falu néhány éve még jó úton haladó fejlesztési irányát.

A szomszédos kisközség, Mencshely viszont 3 milliós polgármester, főállású műszaki vezető, IKSZT-vezető nélkül is alapos munkát végzett. Így sikerült elkerülnie azt a kudarcot, amibe Nagyvázsony a Kinizsi vár turisztikai pályázatával, vagy a Kertalja utca felújításának pályázatával belefutott. A fejlesztések várhatóan idén elkezdődnek, hogy a Balatonra tömegével érkező kerékpáros-turistáknak kerékpárral a szintkülönbségeket viszonylag könnyebben legyűrhető útvonalat kínáljon Mencshelyig.

Valószínű, hogy Mencshely nem egy150 km-rel odébb fekvő iparváros panelházlakásába bejelentett pályázatíró céggel érte el 150 milliós sikerét…

Fotó: veol.hu, TG

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.