2020. április 2., Áron

Szezonkezdés – hazai szinten egyedülálló: kölcsönt kért a Kinizsi Vár

KIEMELT TÉMÁNK – VIDEÓVAL

Szép csendben kinyitott a Kinizsi vár. Nincs könnyű dolga Mekler Norbert új várvezetőnek. Elődjét, Barabás Borbálát Vigh-Krupla Orsolya vezetésével választották a nagyvázsonyi Kinizsi vár élére. 2012 nyarán egy TV-riportban kiállt választottja mellett, akitől alig egy hónap múlva aztán megvált. A cégvezető öröksége: előnytelen szerződések, pártízezer-forintos kassza és négymilliós kölcsönt igénylő cég.

Négymilliós hitel

Nagy bajban lehetett év elején a nagyvázsonyi Kinizsi Várat üzemeltető Kinizsi non-profit Kft – derült ki Mekler Norbert ügyvezető igazgató testületi felszólalásaiból. Január 21-én, az önkormányzat ülésén 4 millió forint kölcsönre kért kezességet a községtől a 2013-as esztendő indításához. A hitelt illetve a kezességvállalást a képviselő-testület meg is szavazta, bár Mekler Norbert úgy fogalmazott, ha nagyon muszáj. el tudja indítani az évet kölcsön nélkül is.

A nemrégiben, 2012 őszén megválasztott új cégvezető , Mekler Norbert, egy másik testületi ülésen elmondta, hogy mire mindent elrendezett ősszel, alig pár-tízezer forint maradt a vár kasszájában és több, a Kinizsi Vár számára előnytelen szerződéssel kellett megbirkóznia. Ez az az örökség, ami Barabás Borbála távozása után a községre maradt. Barabás Borbála helyzete 2012 nyarának végén vált tarthatatlanná, holott alig egy hónappal távozása előtt még TV-interjúban jelentette ki a polgármester, hogy őt találta a “legmeggyőzőbb jelöltnek”, aki “bizonyítja rátermettségét” és “aki idézőjelben el tudja adni a nagyvázsonyi várat” (idézet a polgármester nyilatkozatából), bár már a kinevezés sem volt túl korrekt eljárás.

"aki idéző jelben el tudja adni a várat..."

Két “remek” választás: Vállalhatatlan cégvezető, vállalhatatlan elnök

Barabás Borbála kapcsán számos ügyről írtunk már, hiszen a kiállítás lebontástól, a Sedlmayr-család megsértésén, a múzeum elhanyagolásán át egészen a vár szezon alatti bezárásáig futószalagon szállította a témákat (aki kíváncsi rá, kattintson a lap alján, a címkék közül a volt ügyvezető nevére). Azt azonban nem gondoltuk, hogy a “rátermettség” ezt jelenti: soha nem tapasztalt év végi mérleg, előnytelen szerződések és hitelt felvevő Kinizsi Vár. És azt sem, hogy a jópofi mosolyok közt előadott “idézőjelben el tudja adni a Kinizsi Várat” Vigh-Krupla-Barabás duónál a mínuszos évkezdést jelent.

A cégvezető öröksége – nyugodtan megállapítható – egyedülálló negatív “teljesítmény”. Persze egyedül nem lehetett “Katát táncba vinni”, ha nincs hozzá megfelelő partner és muzsika. A muzsikát (ld. TV2-riport) a falu vezetője “húzta”, partnerként pedig “remekül helyt állt” a cég felügyelő bizottságának vezetése, Nyúzó László elnök úr is. Ő megengedhetetlen stílusú megjegyzései mellett azért is vált országos szinten vállalhatatlanná a 2011 nyarán megválasztott önkormányzati vezetés számára, mert az ügyészség megrovásában megállapította: az időközi kampány becsületsértés bűncselekményét jelentő kijelentésekkel volt fűszerezve.

Összegzés és a “médiák”

Az önkormányzati kiadványban a kölcsönről nem nagyon olvasni, bár a polgármester arról ír cikkében, hogy különböző “médiákban” (média eleve többes szám, magyarul helyesen: médiumokban – ld. latin-szótár) “téves” információk szerepeltek, így hiteles forrás a község honlapja. A honlapon azonban számos eset, történés nem jelent meg, vagy jól eldugták azokat (ld. Magasi József-Csurgó Béla nyílt leve stb.). Nem tudható, Vígh-Krupla Orsolya mire utalt ezzel a sorával, hiszen az általunk ismert Nagyvázsonnyal kapcsolatos cikkek szerkesztőségeibe nem érkezett helyreigazítási kérelem (hozzánk sem).

Az azonban leszögezhető, hogy ilyenre még nem volt példa a falu és a vár történelmében, ahogy elmondható az is: az egész országban nincs még egy olyan vár, amelyet egy év alatt sikerült szinte mínuszossá tenni egy ügyészségi megrovást kapott elnökkel, súlyos hibát hibára halmozó, a községnek előnytelen szerződéseket kötő várkapitánnyal és az őt favorizáló polgármesterrel az élen.

Úgy tűnik, megérkezik a tavasz, megérkeztek az első turisták is. Mekler Norbert várkapitánynak nem nulláról, hanem mínuszról kell kezdenie. A falu idegenforgalmának érdeke, hogy sikerüljön újjászervezni az emblematikus látványosság életét.

gj – fy – gp

Az ominózus TV2-VIDEÓ: kattintson ide

Korábbi kiemelt témáink:

Tatabányai panellakásba bejelentett pályázatíró cég a nagyvázsonyi önkormányzat megbízottja

Elmaradt lovasfarsang – lóvá tett turisták és Megvan a felelős is

A jegyző is ígérte, mégsem értesítettek – pályázatkezelés Nagyvázsonyban

Újabb pályázatelutasítás

Brutális hitel másfél év alatt

Ügyészségi elégtétel: becsületsértő volt a 2011-es kampány

2011-es időközi kampány: Nyuzó László ügyészségi megrovást kapott

Országos napilap cikkezett a falu cégelnökének lejárató magatartásáról

Önkormányzati adósság-elengedés – vagy Vázsonyban még sem?

Elbukott az önkormányzat óvodapályázata

Lélekemelő lovasfelvonulás, emlékműátadás

Várvezető választás – sajátos titkolózás

Három oldal ingyenreklám – simán cáfolható csúsztatások a falu újságjában

Lóvá tett képviselők

Lemondott a vár vezetője

Nem először hibázó körjegyző: A német kisebbségi önkormányzat megszünése

4,5 milliós veszteséget termelő vár

Hatósági figyelmeztetést kapott a körjegyző

29 milliós veszteség, kontra…

Nem nyert a Kertalja u-i felújítás-pályázat, de 1,8 millióba került

Súlyos milliók marketingre

Füreden folytatja a Dumaszínház – elvesztette településünk legjelentősebb fesztiválját

Várügy: az önkormányzat a drágább megoldást választotta, nem kellett a helyi jelölt

Két nyílt képviselő nyílt levele

Hova folytak a százezrek? (Demokrata-cikk)

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Szezonkezdés – hazai szinten egyedülálló: kölcsönt kért a Kinizsi Vár” bejegyzésre

  1. […] Ilyen még nem volt: kölcsönnel indítja a szezont a vár […]