2020. augusztus 6., Berta, Bettina

Húsvétkor kijöttek a népszámlálási adatok vallási hovatartozást illetően is

Húsvét előtt néhány nappal napvilágot láttak a Népszámlálás adatai, amelyek településenként is megtekinthetőek. Az ünnepkörre tekintettel megvizsgáltuk a Nagyvázsonyban megvallott felekezeti hozzátartozásokat.

Az 5 templommal rendelkező községben (2 katolikus, 2 evangélikus és 1 református) a lakosság mintegy 60%-a vallotta magát római katolikusnak, összesen ez 961 főt jelent némi csökkenést jelentve a 10 évvel ezelőtti méréshez képest. Ami meglepetést okozott, hogy az evangélikusok száma jelentőset zuhanva 100 alá süllyedt (91 fő, 6%), a reformátusok viszont valamennyivel növelni tudták létszámukat (134 lélek, 8%). Igaz, ez utóbbi felekezetnél elmondható, hogy 8-10 olyan református család költözött a községbe, akik 2001-ben még másutt laktak.

Országosan megdöbbentő azok száma, akik a kérdésre a “nem kíván nyilatkozni” választ adták (külön cikk erről itt). A történelmi egyházak Hazánkban ezen a területen mintegy 25-30%-os veszteséget “könyvelhetnek el”. Nagyvázsonyban ez az arány “pusztán” 18-20%, de így is jelentős a nem válaszolók száma (388 fő). A településen 152-en (9%) nyilatkoztak úgy határozottan, hogy nem tartoznak vallási közösséghez, 13-an mondták azt, hogy a felsoroltak közül más felekezethez tartoznak (kisegyházak, szekták) illetve 7-en úgy nyilatkoztak, hogy ők öntudatos ateisták.

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk a nemzetiségi nyilatkozatokról, ez az írás itt tölthető le.

NVMA-összeállítás

Hozzászólás nem engedélyezett.