2020. junius 7., Róbert

8 és fél milliárdra pályázhatnak a borászatok, ültetvények

Nyolc és fél milliárd forintos támogatást kap a magyar borászat és szőlőtermelő ágazat – jelentették be a megye vezetői sajtótájékoz-tatójukon. Tovább alakul, egyszerűsödik az adminisztrációs rendszer is.

Az idén 29 millió euró – mintegy 8,5 milliárd forint – támogatás érkezik a magyar szőlő- és borágazatba – jelentette be Dr. Kovács Zoltán, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke a Megyeházán.

Lasztovicza: a 22 millió eurós alapból a megye négy borvidékének gazdái pályázhatnak

Milliárdok az ültetvényeknek

A támogatásból szőlőültetvények megújítására több mint 22 millió euró lesz felhasználható, és több mint 4 millió euró jut majd a borászatok beruházási támogatására. A dotáció különösen fontos Veszprém megye számára, ahol négy történelmi borvidék is található és magas az ágazatban foglalkoztatottak száma – tette hozzá. A változtatás hangsúlyos eleme, hogy az ”egy tag-egy szavazat” elvét felváltja a korlátozott területalapú rendszer alkalmazása, amely a jelentősebb gazdasági kockázatot vállaló tagoknak nagyobb beleszólást biztosít az ügyek intézésébe. Emellett megváltozik a hegybírók státusa, erősödik a termelőkkel való kapcsolatuk. A hegybírók a továbbiakban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához tartoznak majd – mondta el a kormánymegbízott.

Egyszerűbb adminisztráció – könnyebb piacra jutás

Lasztovicza Jenő kiemelte, az egyszerűsítések eredményeként a Balatoni borrégióban termelt OMS-eredet védett borok érzékszervi minősítése ezen túl helyben történik. A jogszabályi változásoknak köszönhetően a borok analitikai vizsgálatát központilag szervezik meg és nem a termelőt terhelik a feladattal. Az elnök hangsúlyozta: két éve zajlik a szőlő- és borágazatban az adminisztráció egyszerűsítése. Ez idő alatt a szaktárca biztosította a közvetlen termelői értékesítés lehetőségét, kedvezőbbek lettek a kisebb pincészetek számára a minősítési díjak, egyszerűsítették a melléktermék-lepárlás módját, valamint az úgynevezett pincekönyv vezetését is. A múlt év végén elfogadott új hegyközségi törvény megteremtette a hegyközségi rendszer átalakításának lehetőségét, amelyre azért volt szükség, hogy a hegyközségek alkalmazkodni tudjanak a változó piaci körülményekhez. Lasztovicza Jenő hangsúlyozta, hogy bevezetésre került az úgynevezett ISZBIR, Integrált Szőlészeti és Borászati Informatikai Rendszer is, amely a szőlészek és a hegybírák könnyebb és gyorsabb adatszolgáltatását segíti elő.

fb

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.