2020. február 17., Donát

Állami földek a gazdáknak

Meghirdette a “Földet a gazdáknak” elnevezés programot a kormány. A programba azokat a földeket vonják be, amelyek bérleti szerződése 2017. március 31-ig jár le.

Kétszázezer hektár föld kiosztását tervezi a minisztérium. A tárcánál úgy tervezik, hogy a programnak kétezer nyertese lesz, tehát átlagosan száz hektár jut majd egy-egy gazdálkodónak. Fazekas Sándor miniszter arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy a korábbi bérleti szerződések felülvizsgálata folyamatos, a jogsértő szerződéseket felbontották illetve fel fogják bontani.

A földpályázat célja a kis- és közepes gazdálkodók megerősítése. Ennek érdekében meg akarják változtatni a kis- és nagybirtokok arányát (amely jelenleg 50-50 %) oly módon, hogy a nagybirtokok aránya 20 százalékra mérséklik.

A haszonbérleti szerződéseket még az év első felében meghirdetjük, míg a pályázatokat az év végéig bíráljuk el – fogalmazott a tárcavezető. Fazekas utalt arra is, hogy a kormány és a szakminisztérium elkötelezett a kis- és közepes illetve a családi gazdálkodások támogatása mellett.

M.H.

 

Címkék: , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.