2020. augusztus 4., Domonkos, Dominika

Magyar Hírlap: lovaszarándoklat beharangozó

A Magyar Hírlap április 15-i számában, Szilléry Éva tollából jelent meg beharangozó cikk a Nagyvázsonyból induló Lovas, fogatos zarándoklatról.

Kulturális helyszíneink bemutatása, a hit elmélyítése és a lovaskultúra felélesztése a hármas célja a Balaton-felvidéken rendezendő többnapos lovas zarándoklatoknak, amelyeket a nyár elejétől a Pontes Alapítvány szervez. Az ismeretterjesztő túrán egyebek mellett huszár hagyományőrzőkkel, a környéken élt művészek emlékeivel találkozhatnak a résztvevők, miközben pálos rendi emlékhelyeket is végigjárnak.

Érintetlen természeti tájakon, lovas szekéren járhatják be az érdeklődők Nagyvázsonytól a Káli-medencén át Badacsonyig a Balaton-felvidék ismertebb területeit a Pontes Alapítvány által szervezett lovas zarándoklaton. Fábry Szabolcs, a program szervezője, az alapítvány létrehozója lapunknak arról beszélt, hogy a lovas zarándoklat egyedülálló az országban, amellyel a száz éve volt, emberléptékű hangulatot igyekeznek felidézni.

Hitmélyítés, kulturális hagyományőrzés, lovas kaland - hármas célt szolgál a nyári fogatos zarándoklat

Hármas funkciója van az ismeretterjesztő többnapos kirándulásnak: az egyik, hogy a pálos renddel együtt végigjárják az emlékhelyeket, köztük a nagyvázsonyi pálos kolostor romjait és a rend többi emlékhelyét a Balaton-felvidéken. Ezzel egyidejűleg a szakrális helyekre is ellátogatunk, egyebek mellett megnézzük a híres salföldi pálos kolostor romjait és a római katolikus templomot. A program a hitbeli elmélyülés mellett az ismeretterjesztést is célozza, vagyis a környék épített örökségeit, kiállítótereit is útba ejtjük. A harmadik cél pedig a valaha volt lovas kultúra felelevenítése – és ettől egyedi ez a kirándulás: lovas kocsival vagy igény szerint akár lóháton járhatják be a résztvevők a gyönyörű útvonalat. Ma főként a lovassport dívik, az igásló háttérbe szorult, megfeledkeztünk a munkalovakról: mi ezt szeretnénk ismét a köztudatba hozni” – magyarázta.

Eredeti cikk a Hírlapban

A szervező elmondta azt is, a környéken sok a lótartó, ámde kispénzű gazda: nekik is segítenének a programmal. Igen sokan nosztalgiázni érkeznek, olyan utakat és helyeket járhatnak be, amilyeneket korábban nem láthattak a térségben. Az út során ellátogatnak például Herczeg Ferenc író badacsonytördemici emlékkiállítására, és bemutatják Somogyi Győző Kossuth-díjas képzőművész huszárhagyomány-őrző programjait is. A túra vezetésében egyébként lovasszakértők, Fábry Szabolcs mellett például Hock Ferenc, a nagyvázsonyi lovasegyesület elnöke, valamint pálosok és református lelkészek is részt vesznek.

Szilléry Éva, Magyar Hírlap

Eredeti cikk letölthető innen

A program részletei megtalálhatóak (jelentkezési lappal), ha ide kattint

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.