2020. augusztus 15., Mária

Helyi piacok fóruma Badacsonytördemicen

VIDEÓVAL

Helyi gazdáknak a helyi piacról. Ingyenes szakmai műhelyt tartanak Badacsony-tördemicen, a helyi Faluházban a termelői piacokról április 26-28-án délután. A minden érdeklődő számára ingyenes programon részt vesz az MNVH Nagyvázsonyban székelő Veszprém megyei irodája is.

“Sok haszon, melyet a távolban keresünk, közvetlen közelünkben rejlik” – olvasható gróf Széchenyi István mondása a Lábdi Piac Társaság honlapján. A közösség Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) által támogatott két napos tanácskozásán szó lesz arról, hogy miképp lehet a piacon egy termékkel megjelenni, miképp lehet üzemeltetni egy helyi termelői piacot, de hallhatnak előadást a badacsonyi borvidék jövőjéről, illetve a vidékfejlesztés lehetőségeiről.

Egyre több vásárlót vonzanak a helyi piacok. Badacsonytördemicen tartanak a témában fórumot, amelyen a Nagyvázsonyban működő MNVH-iroda is közreműködik

Az élelmiszer-termelés, azon belül a minőségi, autentikus és hagyományos élelmiszerek piaca folyamatosan bővül. A vásárlók egyre inkább előnyben részesítik azokat az élelmiszereket, amelynek nemcsak az eredete ismert, hanem akár maga a termelő is. A gazdapiacok, a termelői piacok növekvő száma jelzi, igény van ara, hogy a helyi termelők közvetlenül megjelenjenek termékeikkel, ne csak közvetítőkön keresztül.
A szervezők célja egy olyan műhely szervezése Badacsonytördemicen, mellyel a termelők aktuális információt és tudást kaphatnak, valamint a már gyakorló termelők a jó példákat bemutatják, így később a háztáji jó minőségű terményeket egységes fellépéssel fair trade rendszerben tudják értékesíteni a piacon. Céljuk továbbá olyan piaci modell felállítása, amely minőségi termelésre összpontosít a mennyiségi termeléssel szemben.

A fórumon a részvétel ingyenes, fővédnök Vollmuth Péter polgármester. A rendezvény helye: 8263 Badacsonytördemic Hősök útja 12. A rendezvény ideje: 2013. április 26 (16.00), április 27 (15.00) és április 28 (10.00).

A program röviden:

2013. április 26., péntek: 16.00 óra Vollmuth Péter polgármester köszöntője; 16.15. Dr. Májer János: A badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője; 17.15 Fábry Szabolcs: Az MNVH bemutatása (MNVH Veszprém megyei iroda, Nagyvázsony), a vidékfejlesztés lehetőségei; 18.15 Weller András – Böjti János – Málik Zoltán (Csobánci Bormanufaktúra): A Tanúhegyek hungaricumai és piaci lehetőségei; 19.30 Helyi boros gazdák termékbemutatója, borkóstoló, beszélgetés. 2013. április 27., szombat: 15.00 Bemutatkozik a káptalantóti (Harmathy Ildikó) és a kapolcsi (Márvány Gyuláné) termelői piac, 16.00 Dr. Bardócz Zsuzsa: A jövő mezőgazdasága, a jövő élelmiszerei; 17.00 Domonkos Csaba: Termék és kommunikáció; 18.15 Helyi gazdák termékbemutatója, termékkóstoló, beszélgetés. Vasárnap egyéni konzultációkra kerül sor.

További információ ezen a honlapon – eredeti cikk letölthető innen.

elelmiszeronline.hu

VIDEÓ: Nagyvázsony évekkel ezelőtt a térségben elsőként szervezte meg tavaszi, őszi valamint a nyári nagy rendezvény alatt a helyi piacot. Mára az évközi rendezvények elhaltak, a Dumaszínház elköltözött a faluból.

Videónkon egy három évvel ezelőtti tavaszi marhahajtás zenés kisfilmje látható – 2:40-től a vár körüli piaci sokadalomról:

Címkék: , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.