2020. augusztus 15., Mária

Zárva maradt a Néprajzi múzeum. Miért is…

KIEMELT TÉMÁNK – VIDEÓVAL

Sok turista keresi a korábban Húsvétkor illetve május elején kinyitó nagyvázsoyni Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, de annak kapui zárva vannak. Bár tavaly a nagyvázsonyi Pontes Alapítvány rendbe tetette az épületet, idén mégsem látogatható a kiállítás. Köszönhető az önkormányzat sajátos hozzáállásának.

Előzmények 2011-2012

Lakat, zárt kapuk fogadják a turistát a nagyvázsonyi Szabadtéri Néprajzi Múzeumnál. Ahogy 2012-ben is, tavaly ugyanis a múzeumot üzemeltető önkormányzati cég nemes egyszerűséggel hagyta teljesen leépülni az 1825-ben épült lakóházat és a benne lévő értékes kiállítást.  Nem úgy helyi civilek és a szintén nagyvázsonyi Pontes Alapítvány, amelyik nyár elején bejelentkezett az épület üzemeltetésére és megmentésére, így az állami tulajdonban lévő múzeumot 2012-ben az állami vagyonkezelő (MNV) fél évre az alapítvány kezelésébe adta.

Egyszerűen nem tudtuk elnézni, hogy község frekventált helyén lévő kulturális érték zárva van, állapota pedig teljesen elhanyagolt – fogalmaz Fábryné dr. Takács Tímea, a Pontes elnöke. Fél évre kaptuk meg az üzemeltetést és nyár végére támogatókkal közösen elértük, hogy megújuljon az udvar, teljesen új kútház kerüljön a kerekes kútra és megjavítsák a szintén 2011-es vihar után szörnyű állapotban  került nádtetőt – folytatja a civil szervezet képviselője.

A múzeum kálváriájáról egy esztendeje többek között a Magyar Hírlap cikkezett (itt letölhető), megmentéséről pedig egy korábbi cikkünkben írtunk, amit itt lehet elolvasni.

2012: így nézett ki a múzeum, mikor átvette a Pontes. Idén megint gazdátlanná vált az épület

Miért van újra a múzeum zárva 2013-ban?

A tavalyi felújításokhoz akarat, elszántság, civil segítők és a Pontes sok-sok utánajárása, szervezése volt szükséges. Úgy látszott, a múzeum sorsa hosszú távra és megnyugtatóan rendeződik. Idén még sem nyíltak meg a helyiek által Schumacher Háznak is hívott épület kapui. Ennek oka igen egyszerű. Ha az állami tulajdonban lévő kulturális ingatlan üzemeltetésére többen beadják az igényüket, az állam köteles pályázatot kiírni. Hogy-hogy nem, a Pontes múzeummentését követően az önkormányzat által 2011-2012- ben teljesen elhanyagolt, nyűgként kezelt épület 2013-ban, hirtelen mégis érdekes lett a hivatalban is. Ugyanis az önkormányzat tulajdonában lévő non-profit kft. (a várat üzemeltető cég) üzemeltetési igényt nyújtott be az MNV-nek.

Mint a jegyzőkönyvekből is kiderül, Mekler Norbert, a non-profit kft. ügyvezetője a testületi ülésen úgy nyilatkozott, hogy ő nem kíván állást foglalni abban a kérdésben, hogy a cég adjon-e be vagy sem üzemeltetési igényt az MNV-nek. Ezt a kérdést a tulajdonosra, az önkormányzatra bízza. Az önkormányzat pedig látva, hogy az általa elhanyagolt épület a Pontes kezelésében megújult és tud igényes is lenni, úgy döntött, hogy beadatja kft-jével az üzemeltetési igényt. Innentől kezdve az MNV-nek viszont kötelessége pályázatot kiírni, ami (és aminek elbírálása) várhatóan még hosszú heteket, de még inkább hónapokat fog igénybe venni.

2012 nyár vége: az alapítvány elérte, hogy megújuljon a tető, a kút. 2013, az önkormányzat fura pálfordulása: zárva maradt a múzeum

Idén lehet, hogy már ki sem nyit?

– Megdöbbentünk az önkormányzat hozzáállásán – fogalmazott Fábryné az alapítvány éves kuratóriumi ülésén. Már azt sem értettük, hogy a polgármester asszony hogyan tudja elnézni, hogy családjának házával szinte szomszédságban lévő épület 2011-2012 között teljesen tönkre menjen. De az is érthetetlen, hogy ha már úgy döntenek, hogy mégis kell nekik a múzeum, akkor az MNV döntéséig miért nem tartják legalább rendben annak környezetét és udvarát, mert elég lehangoló látvány a lelakatolt kapu, udvaron álló tarack. Ha az önkormányzat nem jelentette volna be igényét, a múzeumot Húsvétra kinyitottuk volna és a tavalyi kedves hangulattal már hetek óta fogadhatta volna látogatóit- fogalmazott az alapítvány vezetője.

Arra a kérdésre, hogy a Pontes pályázik-e, Fábryné nem adott egyértelmű választ. Mint elmondta, ők jelzik az MNV-nek, hogy ahogyan tavaly fél évre, úgy idén 5 évre is szívesen üzemeltetik a múzeumot és gondoskodnak arról, hogy Nagyvázsonyhoz méltó képet mutasson a turistáknak, de nem kívánnak különösebben versenyezni.

Mivel a múzeum a Pontesnál támogatók segítségével rentábilis tudott lenni és 1-2 embernek szezonális munkahelyet is biztosít, fontos lenne annak méltó kezelése. Úgy tűnik, a kirándulók idén csak kívülről nézhetik meg a magára maradt épületet és annak gazosodó udvarát, környezetét.

VIDEÓ

Csíkzsögöd, Harom Néptáncegyüttes. Ők is felléptek 2012 nyarána Pontes szervezésében, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum udvarán:

KORÁBBI KIEMELT TÉMÁINK:

Lovas zarándoklat – rádióriport

Apu újra kivitelezhet: napelemes projekt útjavítás-pályázat helyett

Ilyen még nem volt: kölcsönnel indítja a szezont a vár

Tatabányai panellakásba bejelentett pályázatíró cég a nagyvázsonyi önkormányzat megbízottja

Elmaradt lovasfarsang – lóvá tett turisták és Megvan a felelős is

A jegyző is ígérte, mégsem értesítettek – pályázatkezelés Nagyvázsonyban

Újabb pályázatelutasítás

Brutális hitel másfél év alatt

Ügyészségi elégtétel: becsületsértő volt a 2011-es kampány

2011-es időközi kampány: Nyuzó László ügyészségi megrovást kapott

Országos napilap cikkezett a falu cégelnökének lejárató magatartásáról

Önkormányzati adósság-elengedés – vagy Vázsonyban még sem?

Elbukott az önkormányzat óvodapályázata

Lélekemelő lovasfelvonulás, emlékműátadás

Várvezető választás – sajátos titkolózás

Három oldal ingyenreklám – simán cáfolható csúsztatások a falu újságjában

Lóvá tett képviselők

Lemondott a vár vezetője

Nem először hibázó körjegyző: A német kisebbségi önkormányzat megszünése

4,5 milliós veszteséget termelő vár

Hatósági figyelmeztetést kapott a körjegyző

29 milliós veszteség, kontra…

Nem nyert a Kertalja u-i felújítás-pályázat, de 1,8 millióba került

Súlyos milliók marketingre

Füreden folytatja a Dumaszínház – elvesztette településünk legjelentősebb fesztiválját

Várügy: az önkormányzat a drágább megoldást választotta, nem kellett a helyi jelölt

Két nyílt képviselő nyílt levele

Hova folytak a százezrek? (Demokrata-cikk)

 

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Zárva maradt a Néprajzi múzeum. Miért is…” bejegyzésre

  1. […] Idén zárva maradt a múzeum. Miért is…  […]