2020. julius 10., Amália

Hátszél a fiataloknak

A nagyvázsonyi Fekete Sereg idén 16 éves. A folyamatosan megújuló közösség idén országosan is egyedülálló progamnak, a TANODA-programnak egyik gazdája. Erről (is) kérdeztük a szervezet alapító-elnökét, Kandikó Ritát.

A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület a plébánián lelt otthonra, miután a kisiskolából és a művelődési házból (ikszt) kiszorultak. Erről itt írtunk illetve itt is foglalkoztunk a témával. A közösség azonban nem hogy nem maradt otthontalan, hanem igyekszik mások számára is szellemi otthonná válni. Például a Tanoda-program segítségével.

– Hol sikerült a programra támogatást nyerni és milyen támogatásban részesültet a szervezet?

– Az Új Szécsényi Terv az Európai Szociális Alap keretéből nyertünk el támogatást. A Társadalmi Megújulás Operatív Program Halmozottan hátrányos helyzetű tanulók iskolai lemorzsolódását csökkentő intézkedések támogatása TANODA-típusú programok támogatása (TÁMOP-3.3.9.A-12/2) keretében 30 Millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.

– Mi a Tanoda program általános célja?

A tanodai programok fejlesztése, bővítése és megvalósítása. A tanodai környezet által biztosított nyitott, kirekesztésektől mentes, befogadó légkör. A tanórán kívüli foglalkozásokon való részvétel elősegíti a személyiség szabad kibontakozását. A tanodák a résztvevő tanulók személyes helyzetére szabott nevelést, személyiségük fejlesztését biztosítják, ahol lehetőség van a képességek és érdeklődés alapján szervezett tehetségkibontakoztatásra. Az iskolai lemorzsolódás mérséklésében fontos szerepet játszó tanoda hálózat közoktatási intézményrendszerrel való együttműködése, kapcsolatai megerősítése elengedhetetlen.

A Tanodában cigány szakemberek, önkéntesek dolgoznak a hátrányos helyzetű fiatalokért 25 hónapon át

– Milyen célokat tűzött ki a programmal a Fekete Sereg?

A hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű általános és középiskolás iskolás tanulók felzárkóztatása, esélyeinek növelése iskolai lemorzsolódás csökkentése, illetve sikerek elérése. Közvetlen céljaink az alábbiak:

  • 30 nagyvázsonyi és körjegyzőség településein élő gyermek, fiatal felkarolása (ebből 22 hátrányos helyzetű)
  • mind nagyobb számban fejezzék be az általános iskolát, érettségit adó középiskolában, felsőfokú oktatásba bekapcsolódhassanak.

– Mit fog jelenteni gyakorlatban a program Nagyvázsonyban?

Harminc gyermek, fiatal segítése, korrepetálása egyénileg, személyre szabottan 2015. február 28-ig. Lesznek pedagógusok, akik segítik a munkánkat. Szervezünk szülő, tanuló közös napokat, kirándulunk (pl. Csatkára). Megyünk együtt táborozni az idén a Művészetek Völgyében, Kapolcson leszünk. Jövőre viszont a Zemplénbe, Kékedre megyünk a gyerekekkel, fiatalokkal. Hetente 5 napon keresztül segítjük a tanulókat vasárnaptól csütörtökig heti 3 órában. Teleházunk továbbra is nyitva tart, csak majd az alapszolgáltatások mellett lesz arra lehetőség, hogy szakemberek segítség tanulóink munkáját. Továbbra is lesznek külföldről érkező önkéntesek.

Kik az együttműködő szervezetek, közösségek?

– A Roma Nemzetiségi Önkormányzat mellett a Kinizsi Pál Általános Iskola, a helyi önkormányzat, Veszprém Megyei Jogú Város Családsegítő Szolgálat, Gyermekjóléti Központ és Családok Átmeneti Otthona, a Szabadtér Egyesület Székesfehérvárról valamint az Utak és Esélyek Alapítvány Budapestről illetve a Faág Baráti Kör Egyesület, amelyik egy pécsi szervezet.

Cél, hogy a gyermekek, fiatalok álmai megvalósulhassanak

Személy szerint kik vesznek részt a programban Nagyvázsonyból és máshonnan?

– Terveink szerint szeretnénk 2 nagyvázsonyi roma származású felnőttet alkalmazni majd július 1-től. Lesz majd a Tanodának egy szakmai vezetője, aki nagy tapasztalatokkal rendelkezik roma és hátrányos helyzetű fiatalokkal való munkában. Olyan személyt választunk, akivel már évek óta dolgozunk együtt. Keresünk pedagógusokat, akik heti 8 órában korrepetálják majd a gyerekeket és lesznek mentorok, akik majd segítik a gyerekeket. Ugyanakkor fontosnak tartjuk majd a kortárssegítőket és az önkénteseket is!

– A Sereg vezetője miért tartja fontosnak ezt a projektet?

– Idén novemberben már 16 éves lesz egyesületünk, így mi is, mint egyesület elértük/megértünk a tinédzser korra, éppen ideje változni. Egyesületünk 2008-ban csatlakozott az osztrák  innsbrucki barátaink által kezdeményezett Rückenwind hálózathoz, amit az ottani úgynevezett CUBIC szervezet koordinál. Rückenwind szó jelentése hátszél magyarra fordítva, ami ebben a hálózatban azt jelenti, hogy segítsük a fiatalokat. Vigyázunk arra, hogy ne vigyük túlzásba a segítést, hanem csak annyira segítjük őket, hogy tudjanak fejlődni a maguk ritmusában, mint ahogy a szél is segítheti a haladásunk, ha biciklizünk. Mi ezt a kezdeményezést nagyon fontosnak találjuk, és azóta már több mint 10 fiatalt mi is ki tudtunk küldeni rövid távú önkéntes programra egy hónapra Franciaországba, Finnországba, Bulgáriába. A Rückenwind hálózatunk európai szinten is elismert hálózat, ezért gondoltunk arra, hogy akkor a Tanodában kicsiben ezt megvalósíthatjuk és a mindennapokban helyben használjuk a módszereket. Így ezért is választottuk a Hátszél nevet a Tanodánknak, hisz mi is szeretnénk segíteni a kevesebb eséllyel bíró gyerekeket fiatalokat továbbra is. Fontos, hogy mindezt tesszük most már újabb szinten, helyben élő köztiszteletben álló roma segítőkkel és képzett pedagógusok segítségével is, hogy a fiatalok is tudjanak előre haladni olyan ritmusban, ahogy az nekik jó. Szeretnénk, ha a tanodás gyerekek/fiatalok  “biciklije” is jól haladna, azaz a kisebb álmaik ne csak álmok maradjanak, hanem a mi segítségünkkel meg is valósuljanak. Reméljük, hogy a 20 hónap alatt 1-2 gyereknek vagy fiatalnak életre szóló megerősítést, azaz “hátszelet” tudunk majd adni. Személy szerint ez nekem is azt jelenti, hogy megnyugodhatok: ezt is érdemes volt megpróbálni, végigvinni.

Címkék: , , ,

8 hozzászólás a(z) “Hátszél a fiataloknak” bejegyzésre

  1. fabrysz szerint:

    Hajrá, Fekete Sereg! Hajrá Tanoda-program!