2020. február 21., Eleonóra

Átadták a megújult zirci apátságot

2 VIDEÓVAL

Teljesen megújult pályázati forrásból a zirci ciszterci apátság és annak látogatóközpontja. A több, mint 800 éve hazánkban jelen lévő szerzetesrend bakonyi központja visszakapta az államtól az Arborétumot is – jelentette be az átadáson Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nem szabad elfordulni hagyományaitól, mert csak a magunk útján, a keresztény, magyar kultúrára építkezve lehetünk és ország és sikeres nemzet.

A Csókakői vár felújítása (itt írtunk róla utalva a félbemaradt nagyvázsonyi fejlesztési elképezélesékre is) után újabb történelmi emlékhely, évszázados örökség újult meg – ezúttal sem Nagyvázsonyban, hanem Zircen.

Az elmúlt egy évben zirci ciszterci templom, valamint az apátság külső és belső felújítás után visszakapta eredeti tört fehér színét, restaurálták a régi leromlott állagú kőelemeket. Az épületegyüttes külső díszkivilágítást kapott, valamint kialakítottak egy minden igénynek megfelelő, modern látogatóközpontot. A szerdai avató ünnepségen a nemzeti színű szalagot Sixtus OCist, zirci főapát és a magyar miniszterelnök együtt vágta át. Ünnepi beszédében Orbán Viktor a legismertebb ciszterci apátot, Szent Bernátot idézte, aki szerint „csak lángolni kevés, csak világítani hiú dolog. Lángolni és világítni tökéletesség”. Ezek a gondolatok ma rendkívül tanulságosak Magyarország és Európa számára is, emlékeztetett a miniszterelnök. Mint mondta, számára az apát szavai azt jelentik, hogy magunkban kell hordozzuk a világosság forrását, de ennek csak akkor van értelme, ha fényét mások is látják.

Alkotmányt és törvényt sem azért alkotunk, mert ez a szokás, hanem azért, hogy fényt gyújtsunk a magyaroknak, vagyis egymásnak – fogalmazott a miniszterelnök. Meg kell fogalmazzuk, mit gondolunk jónak, és mit rossznak. Ki kell alakítsuk azokat a szabályokat, amelyekkel békében, szabadon és boldogan élhetünk. Magyarként, magyar módra, ahogyan azt mi elképzeljük.

Miniszterelnök és főapát: együtt adták át a megújult apátságot

Orbán Viktor megjegyezte, általában ha valahol fényt gyújtanak, az zavarni szokta azokat, akik homályban járnak. Hangsúlyozta, Európában minden, ami korábban és igazság volt, homályos emlékképpé vált. Mert Európában ma csak arról tudnak beszélni, hogy mit nem szabad tenni, a helyett, hogy megmondanák, mit kell tennünk ahhoz, hogy kihúzzuk a kátyúból az unió szekerét. „Mi magyarok látjuk, a saját bőrünkön érezzük, hogy az egykor méltányos és nagyvonalú Európa, nagyon gyakran igazságtalan és néha bizony visszaél a hatalmával. Éppen azokkal szemben elnéző, akik csendben meghúzódnak a homályban” – fogalmazott a miniszterelnök. Kijelentette, számunkra az egyetlen út a saját utunk. Vállalnunk kell az ezzel járó nehézségeket, a saját érdekeink képviseletével járó vitákat és soha nem szabad meghátrálnunk.

Orbán Viktor, felidézte a ciszterci rend történetét, a földművelés, mezőgazdaság terén, valamint az oktatás, nevelés terén elért eredményeiket. Emlékeztetett arra, hogy 1945-ben a zirci ciszterci apátságtól kárpótlás nélkül vették el birtokait, majd 48-ban az iskoláit is. Végül a kommunista diktatúra megtiltotta a rend működését. Endrédi Vendel főapátot megkínozták és elítélték, a rend több tagját börtönbe vetették, mert a fiatalokat nem a marxi tanokra, hanem a keresztény hagyományokra nevelték. A kommunista hatalom elvette a földjeiket, de a rend tagjait arra nem tudta rávenni, hogy lemondjanak fogadalmukról.

Az arborétum visszakerül oda, ahova tartozik

A rendszerváltás után együtt vágtunk bele az ország megújításába. Megújulni pedig csak az a fa tud, amelyik gyökereivel erősen kapaszkodik a földbe. Amelyiknek gyökereit elvágják, az a fa menthetetlenül kiszárad. – mondta a kormányfő. Hozzátette:, gyökereink, hagyományink nélkül mi sem tudunk megújulni. Ha nem ismerjük és tiszteljük a múltunkat, nem tudjuk, kik vagyunk és azt sem, hogy hová tartunk. Így van ez Európával is. Ha hűtlen lesz keresztény gyökereihez és elfordul hagyományaitól, akkor nem lesz ereje a válság utáni megújuláshoz. „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz” – jelentette ki a miniszterelnök (utalva az unió alapítóatyjának, Schumannak mondatára – a szerk.).

A ciszterci apátság felújítása a 90-es években kezdődött, de az állam és az egyház kapcsolata 2010 utáni igazi fordulatával kapott igazi lendületet. Ezt követően újult meg a díszkert, az apátság homlokzata, és épült fel a látogatóközpont. A komplexum ünnepélyes felszentelését követően a miniszterelnök örömmel jelentette be a zirci arborétum is visszakerült ma oda, ahová tartozik. A kormány szerdai döntése értelmében visszaadják azt az apátságnak.

oszkói – pannonmedia.hu – mno.hu – nvma 

Videók:

Fantasztikus videóösszeállítás a zirci látogatóközpontról (mno-videó):

Orbán Viktor ünnepi beszéde Zircen (Pannonmédia-videó):

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.