2019. január 16., Gusztáv

Nagyvázsonyi seniorok Angliában

Nem csak a 20 éveseké a világ… – hangzik a közismert sláger. Nos, a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület szervezésében senior önkéntes program keretében 50-60 éves nagyvázsonyiak önkénteskedtek egy angliai kis faluban három hetet. Kissné Berta Rozália írása:

Nem csak a 20 éveseké a világ…

De nem ám! Akadnak köztünk olyan 50 – 60-asok, akik számára világ épp mostanában nyílik ki! A Fekete Seregnek (és főképp Kandikó Ritának), valamint az Európai Unió “Élethosszig tartó tanulás” projektjének köszönhetően senior önkéntes programban vehettünk részt Angliában, Cawsand-ban. Három hetet töltöttünk el ebben a csöppnyi kis falucskában, Plymouth-tól délre, az öböl partján. Egész Magyarországról 6 személyt választottak ki (volt közöttünk zeneiskola igazgató, szociál pedagógus, gyógyszerész, lovasoktató, vasutas, – és én, aki a mindennapokban jeltolmács vagyok). Igazi, hamisítatlan angliai időjárás kísérte ottlétünket – napjában többször is váltakozott eső, didergős szélrohamok, riviérai napsütés és talpig érő köd. Mégis el kell ismernünk, hogy bizony nagy szerencsénk volt! Az első héten, amikor ismerkedtünk Cawsand-al és környékével, mosolygó napsütés kísért bennünket.

Cawsand a tenger felől

Cawsandban a magyarok…

Az egész vidék gyönyörűen virágba borult, a tenger pedig a kék-zöld- és szürke számtalan árnyalatát megmutatta nekünk. Nem győztük csodálni napjában többször is az apály-dagály jelenséget! Egészen elképesztő látni, ahogyan a homokos partból égre törő fekete sziklákat lassan ellepi a víz, és végül már csak egy-egy sirály tud ráülni a tenger nyaldosta kis kő tetejére…. Fogadó szervezetünk, a Point Európa (képviseletében Hetty) mindenről gondoskodott, amit csak kívántunk. Többek között a programjaink megszervezéséről, utaztatásunkról, hogy működjön a bojler, és legyen internet elérhetőség a házban… Ha kértük, akkor hajszárítót hozott, ha kértük, horgászfelszerelést szerzett. Mint utóbb megtudtuk, például közel s távol csak a mi szállásunkon volt fűtés az egész vidéken! Szívből hálásak vagyunk ezért a törődésért, nem felejtjük el. Persze, mi is igyekeztünk minden tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy a magyar senior önkéntesek hírnevét öregbítsük: kertészkedtünk a helyi óvodában és iskolában is, a gyerekekkel közösen részt vettünk foglalkozásokon, tanórákon, virágot kötöttünk, majd segítettünk feldíszíteni a falucskát a helyi ünnepre,védtük a természetet (szemetet gyűjtöttünk a tengerparton apálykor), magyar táncokat tanítottunk felvidéki lányokkal közösen az angol érdeklődőknek, és természetesen vendégül láttuk segítőinket paprikás krumpli + citromos máktorta vacsorára.

És ez még mind semmi! Hiszen eddig csak a munkáról beszéltünk, amit mindannyian önként örömmel vállaltunk és végeztünk. Cserében a helyi senioroktól annyi élményt kaptunk, hogy még számba venni is sok: szebbnél szebb helyekre vittek el bennünket (Mount Edgcumb kastély, Plymouth város-nézés, Truro katedrális, Looe halászfalucska, Millbrook “The Black Prince” fesztivál), tanultunk fotózási technikákat, látásmódokat – azt, hogyan játsszunk a fénnyel), megsütöttük együtt és megkóstoltuk a királynő 5 órai teasüteményét, tanulhattunk angol, skót és ír táncokat, és angolórákon fejlesztették tudásunkat, részt vehettünk a helyi férfikórus próbáján a Halfway pub-ban (kihagyhatatlan!), és szabadidőnkben kézről kézre adtak, úgy vendégeltek meg a seniorok otthonaikban.

Miénk a világ – ha akarjuk…

Mindannyian mást vártunk ettől az úttól: ki a nyelvtudását, ki a tűrőképességét tette próbára, volt aki csupán világot akart látni – és ezt saját pénzből sohasem tudta volna megtenni, és olyan is akadt, aki valami jót szeretett volna tenni, valami mást. A sok sok élmény, rengeteg tapasztalat mind megerősített abban : senior önkéntesnek lenni jó! Hajrá 50-en felüliek! Miénk a világ – ha akarjuk!

Kissné Berta Rozália

(cikkünk eredetije  a Feteke Sereg oldalán olvasható)

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.