2020. julius 9., Lukrécia

Nehéz örökség után talpraállás – beszámolt az új várkapitány

KIEMELT TÉMÁNK

Számos dologra fény derült az új várkapitány beszámolójából. A 2011-es időközi választás után került Barabás Borbála a Kinizsi vár élére, aki alig egy esztendő múlva azonban távozott megbízatásából. Az új vezető, Mekler Norbert testületi ülésen számolt be a nehéz örökségről, a 4,5 millió forintos mínuszról, az éveken át veszteséggel üzemelő turistaszállóról, de a kilábalási terveiről is illetve az idei programelképzelésekről.

Hatalmas mínuszt produkált a hölgypáros

2011 nyarán Vigh-Krupla Orsolya polgármester javaslatára nevezték ki Barabás Borbálát a nagyvázsonyi várat üzemeltető Kinizsi Non-profit kft. élére. A polgármester választottja mellett több fórumon (tévé-interjúk, sajtó stb.) állt ki, de alig egy hónapra a nagyívű riportok után tarthatatlanná vált a helyzet és a 2011 nyarán kinevezett várkapitány-hölgy egy esztendő leteltével, 2012 nyarán távozni kényszerült. Ősszel a testület Mekler Norbertet nevezte ki a kft. élére, aki néhány napja, június 12-i testületi ülésen számolt be az átvett örökségről.

– A legnagyobb gond – fogalmazott Mekler Norbert – hogy közel 4,5 milliós hiánnyal indult az idei szezon. Ennek több oka van: amíg a Barabás Borbála előtti vezetés meg bírt birkózni a traktor-lízing terheivel, addig ez már 2011-2012-ben nem sikerült. De jelentős bevételkieséshez, azaz a hiány növeléséhez vezetett a vár rossz jegyárpolitikája is és a rosszul kialakított nyitvatartás, alacsony hatékonyságú működés, előnytelen szerződések. Emlékezetes – honlapunk itt számolt be róla -, hogy a vár a nyár végi időszakban érthetetlen módon egyszerűen bezárta kapuit 2012-ben.

Ácsolják a színpadot a várnál. Idén Helyey László is fellép az Új Színház Mátyás-darabjában

A tavalyi és az idei tavasz összehasonlítása

Mekler Norbert azt is elmondta, hogy elég beszédes tény, hogy a tavalyi májushoz képest idén májusban (a nem mindig barátságos időjárás dacára) közel 30%-os bevételnövekedést tudott produkálni a kft. A legfeltűnőbb tény azonban az volt a beszámolóban, hogy amíg a Vigh-Krupla – Barabás vezetés alatt az első félévben (nyári szünetig) jó időben alig 7,1 millió forint bevételt termelt a Kinizsi vár, addig idén (dacára a márciusi hóviharnak, zord márciusnak!) már közel 8 millió forintnál jár a vár bevétele. A különbség a kedvezőtlen időjárásnak közel egymillió forint előszezonban. Ezek a beszédes tények mindent elárulnak a tavalyi év sikertelenségéről – fogalmazták meg többen hallgatva a beszámolót.

Kilábalás évét ígéri az új várvezető

Mekler Norbert elmondta, hogy a Turistaszálló éveken át veszteséget termelt, ami számára érthetetlen (vezetője éveken át Stefanovitsné Sipos Mária képviselő volt), hiszen idén eddig jól menedzselve jól teljesít a diákszállás. Úgy tűnik, hogy az idei esztendő a kilábalás éve lesz a Kinizsi várnál, de azért vannak és lesznek nyáron is újdonságok. Megnyílt a várnyomda, beléptetős lett a nyilvános wc, van a várnak ágyúja és ácsolják a színpadot is a vár barbakánjának tövében, ahol nyáron több produkció is látható lesz. Ezek közül legkiemelkedőbbnek ígérkezik az Új Színház Országjáró Mátyás című produkciója Helyey László főszereplésében, amelyet belépővel lehet majd megtekinteni (július 18., főpróba, július 19-20: előadások). De lesz kettő Pannon Várszínház produkció is a veszprémi társulat és a község közt évek óta meglévő megállapodás értelmében. Szt. Iván-éjkor (június 24.) őrtüzek gyúlnak a Kárpát-medencei magyar várakban, így Nagyvázsonyban is.  Idén is lesznek a főszezonban naponta várjátékok – tudható meg a kétnyelvű szórólapról illetve a beszámolóból is.

A programok mellett ésszerű nyitva tartással, a vár körüli szolgáltatókkal történő együttműködéssel igyekszik az új vezető egyenesbe hozni a tavalyi évben anyagilag is leamortizált Kinizsi várat.

KORÁBBI KIEMELT TÉMÁINK:

Miért maradt idén zárva a Néprajzi Múzeum

Lovas zarándoklat – rádióriport

Apu újra kivitelezhet: napelemes projekt útjavítás-pályázat helyett

Ilyen még nem volt: kölcsönnel indítja a szezont a vár

Tatabányai panellakásba bejelentett pályázatíró cég a nagyvázsonyi önkormányzat megbízottja

Elmaradt lovasfarsang – lóvá tett turisták és Megvan a felelős is

A jegyző is ígérte, mégsem értesítettek – pályázatkezelés Nagyvázsonyban

Újabb pályázatelutasítás

Brutális hitel másfél év alatt

Ügyészségi elégtétel: becsületsértő volt a 2011-es kampány

2011-es időközi kampány: Nyuzó László ügyészségi megrovást kapott

Országos napilap cikkezett a falu cégelnökének lejárató magatartásáról

Önkormányzati adósság-elengedés – vagy Vázsonyban még sem?

Elbukott az önkormányzat óvodapályázata

Lélekemelő lovasfelvonulás, emlékműátadás

Várvezető választás – sajátos titkolózás

Három oldal ingyenreklám – simán cáfolható csúsztatások a falu újságjában

Lóvá tett képviselők

Lemondott a vár vezetője

Nem először hibázó körjegyző: A német kisebbségi önkormányzat megszünése

4,5 milliós veszteséget termelő vár

Hatósági figyelmeztetést kapott a körjegyző

29 milliós veszteség, kontra…

Nem nyert a Kertalja u-i felújítás-pályázat, de 1,8 millióba került

Súlyos milliók marketingre

Füreden folytatja a Dumaszínház – elvesztette településünk legjelentősebb fesztiválját

Várügy: az önkormányzat a drágább megoldást választotta, nem kellett a helyi jelölt

Két nyílt képviselő nyílt levele

Hova folytak a százezrek? (Demokrata-cikk)

Címkék: , , , , , , ,

2 hozzászólás a(z) “Nehéz örökség után talpraállás – beszámolt az új várkapitány” bejegyzésre

  1. […] Nehéz 2011-2012-es örökségről számolt be az új várkapitány […]