2020. junius 7., Róbert

Elképesztő állapotok a romoknál, háborgó turisták

Kiemelt témánk

VIDEÓVAL

Szólni kellene a műemlékesnek – mondja Galambos Terézia, gyöngyösi turista a pálos romoknál, Nagyvázsonyban. Nem véletlenül, ahogy az sem, hogy egy ifjú pár is más helyszín mellett döntött az esküvőt illetően. Méteres gaz, omladozó falak a pálos kolostornál.

Emberfej nagyságú kövek hullanak a méteres gaztengerbe

Néhány éve voltam Nagyvázsonyban és nagy különbséget tapasztalok. A korábban gondozott, rendezett pálos kolostorhoz hoztuk el férjemmel unokáinkat és a tapasztalt állapotok miatt inkább nem engedtük őket, hogy bejárják a kolostor maradványait – mondja Terézia, aki Gyöngyösről érkezett a Balaton-felvidékre.

Meggyőződtünk mi is az állapotokról és valóban elképesztő a rendetlenség a falu egyik legjelentősebb műemlékénél. A pár esztendeje még gondosan ápolt fű helyett méteres csalánerdő és gaz, tövis fogadja a kirándulókat. Időközben több falrészlet megindulni látszik, helyenként egy kisgyermek méretű üreg szakadt ki az ősi építmény maradványaiból. A lehulló emberfej-nagyságú kövek szanaszét hevernek a romok falai között. Életveszélyes bemenni az amúgy sem túl esztétikus területre. A Kinizsi  Pál és Horváth Márk volt várkapitányok, kolostorépítők sírjait jelképező emlékköveket jobb, ha csak távolról szemléli meg a gyanútlan látogató.

Kinizsi és Horváth Márk sírját méteres csalán veszi körbe

Nem csak a turisták száma esett vissza 2011-2012 között közel 15.000 jegyvásárlóval (!) illetve a múzeum maradt zárva az önkormányzat sajátos viszonyulásainak köszönhetően, hanem a pálos romok környezete, az egyik legjelentősebb látnivaló is a község egyik szégyenfoltjává vált egy-két év alatt. A szezon már javában tart, de az állapotok minden képzeletet felülmúlnak.

Gyalázatos állapotok: áthelyezett esküvő

Mint megtudtuk, Tibor és Boglárka ifjú házasok is ide tervezték az egyházi szertartást, amit végül nem itt tartottak meg. De erről jobb, ha ők vallanak:

Mikor 2007-ben először léptünk fel az Amadindával és más ütős zenekarokkal a környéken és Nagyvázsonyban, mindent rendben találtunk. A falu éppen akkor csatlakozott a Művészetek Völgyéhez, a pezsgés mellett rend és tisztaság uralkodott. Ekkor határoztuk el, hogy itt tartjuk mag esküvőnket is, ha eljön az ideje.

A gaztól alig látszanak a falmaradványok

Nem csak a Völgy és a Dumaszínház programjai távoztak a faluból, hanem a kolostor is (2007-2011 között műsorhelyszín is volt) azonban “fogadásképtelenné” vált. Már a Fogatos zarándoklat pálos miséjét sem tudták a szervezők a romok között, pusztán a romok mellett megtartani a méteres gaztenger miatt. Akkor a rendezvény vezetőinek nem volt lehetőségük szólni a polgármesternek, hiszen Vigh-Krupla Orsolya nem jelent meg az alkalmon, hiába volt itt a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke misét celebrálni. Ez nem akkora meglepetés, hiszen a református egyház templomfelújító hálaadó istentiszteletére sem jött el a polgármester, amikor Steinbach József püspök hirdette az igét, pedig Szombati József gondnok külön meghívót is küldött a faluvezetőnek. Ilyenkor a polgármesternek illik köszönteni az alkalmat vagy képviseltetnie magát, de mindkettő elmaradt.

Néhány éve a falu ékessége volt, mára a falu szégyenfoltja a pálos romok környezete

A pálos romoknál tapasztalt állapotok miatt dr. Tamás Gábor lelkész végül idén azt javasolta a házasságot kötő ifjú párnak, hogy keressenek más helyszínt. Tibor és Boglárka így a Kinizsi vár kápolnájában fogadhattak örök hűséget egymásnak, Mekler Norbert új várkapitány örömmel adott helyet a jeles eseménynek.

Nem attól nagyvázsonyi valaki, hogy felmenőit felsorolja a kampányban, hanem például attól, hogy őrzi-védi, ápolja és ha lehet, fejleszti a falu legfontosabb látnivalóit, értékeit – fogalmazta meg P. József nagyvázsonyi lakos, amikor a temetőkapuban fültanúja volt, ahogy berzenkednek a romoktól távozó Heves megyei kirándulók. No comment…

fotók: 2013. július 9.

nvma.hu

VIDEÓ: Pálos kolostor 3 esztendővel ezelőtt, ősszel. Gondozott park, gondos gazda, jövőkép:

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Elképesztő állapotok a romoknál, háborgó turisták” bejegyzésre

  1. […] Elképesztő állapotok a Pálos-romoknál […]