2020. augusztus 15., Mária

Kinyitott a múzeum – belekerül pár millióba

Meg lehetett volna oldani, hogy a falunak egy fillérjébe ne kerüljön a múzeum Szabadtéri Néprajzi Múzeum újranyitása, ami a héten már várja látogatóit. Nagy titkolózás előzte meg a nyitást, ami viszont a falunak milliókba fog kerülni.

Titkolózás – sokba került

Évek óta kálváriát jár a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Nagyvázsonyban. Tavaly, 2012-ben Barabás Borbála volt várkapitány és Vigh-Krupla Orsolya polgármester zárva hagyták a múzeumot, így az az enyészeté kezdett válni. A nagyvázsonyi Pontes Alapítvány vezetője, Fábryné dr. Takács Tímea utánajárt és pályáztatás nélkül az állami műemlékeket kezelő MNV zrt-től a helyi civil szervezet 2012 júniusában 3 hónapra kinyithatta az addigra rendkívül elhanyagolt Schumacher-házat. Erről a megdöbbentő örökségkezelésről bővebben itt olvashatnak olvasóink részleteket.

Az MNV Zrt-től megtudtuk, hogy amennyiben 2013-ban újabb igénylő jelentkezik, akkor már az államnak pályáztatni kell az ingatlan üzemeltetését, ami viszont komoly százezrekbe és további többszázezres bérleti díjba kerül minden pályázónak illetve a nyertesnek. Miután a Pontes 2012-ben rendbe tetette az ingatlant (tetőcsere, kútház-csere, új kiállítások), megtudta, hogy az önkormányzat 2013-ban úgy döntött, mégiscsak üzemeltetni óhajtja a múzeumot és a falu non-profit kft-je pályázni fog. Információink szerint még titoktartási dokumentumok is előkerültek a képviselő-testületi ülésen, bár ez teljesen felesleges, hiszen az MNV-nél a pályázatok nyilvánosak.

A Pontes 2012-ben felújíttatta a tetőt, 2013-ban az önkormányzat úgy döntött: mégiscsak kell neki a múzeum. A falunak milliókba fog kerülni a vezetés csiki-csukija

– Alapítványunk ezek után úgy döntött, nem pályázik a múzeumra – fogalmazott korábban Fábryné. Az önkormányzat viszont megvásárolta az több százezer forintba kerülő pályázati csomagot, és egyedüli “pályázóként” meg is “nyerte” az üzemeltetést. Ha minden költséget összeadunk, akkor megállapítható, hogy ezzel a hozzáállással és a  bérleti díjjal 5 év alatt közel két millió forintjába fog kerülni a múzeum a falunak nem számolva az alkalmazottak költségeiről. Időközben olyan meg nem erősített információ is eljutott hozzánk, hogy a nyugdíjas klubban Stefanovitsné képviselő asszony arról beszélt, tovább kívánják adni a múzeum üzemeltetését harmadik személynek.

Lett volna költségtakarékos megoldás

– Az alapítványunk  tavaly ki tudta termelni a Schumacher-ház önköltségi árát, de egy kulturális intézményt nem lehet fiskális szemlélettel megközelíteni, hiszen ott nem termelés, hanem értékőrzés, az ősök hagyatékának megbecsülése zajlik – fogalmaz a Pontes vezetője. Egyedül azt nem értjük, miért volt szükség a titkolózásra. Ha már a gazdasági szempontokat nézzük, sokkal szerencsésebb lett volna, ha az önkormányzat felkeres bennünket, egyeztetünk, együttműködést kötünk és így a múzeumra csak egy jelölt van. Ez milliós megtakarítást jelenthetett volna a falunak és a múzeumot lehetett volna együttműködve üzemeltetni. Ráadásul nem július végétől, hanem annak rendje-módja szerint Húsvéttól vagy május 1-től – teszi hozzá Fábryné.

Címkék: , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.