2019. május 22., Júlia, Rita

Amiről Nagyvázsony lemaradt: visszaépítették a kápolnát…

… a diósgyőri várban. A Nagy Lajos király építtette középkori vár kápolnája évszázadok óta lerombolva állt, de a kormány várrekonstrukciós programjának keretében idén visszaépítették. A Kinizsi kör tervei szerint ez a program Nagyvázsonyt is érintette – volna.

Matolcsy György Nagyvázsonyban. Sokan eljöttek a Kinizsi Kör fórumára - aztán mégsem sikerült elindítani a fejlesztéseket

Visszanyeri eredeti pompáját az Új Széchenyi Terv keretében a diósgyőri vár – adta hírül az MTI. A vállalkozás augusztus 6-i, miskolci sajtótájékoztatóján elhangzott: újjávarázsolják a palotaszárnyakat, a nyugati szárny kivételével mindegyiket két szintesre építik. Ezekben újjászületik az egykori lovagterem, a várkápolna és a királynék lakóterme is. A kiállítóterekben a látogatók a középkori váréletbe és a hajdani mesterségekbe nyerhetnek majd bepillantást. A Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című projektbe beruházott összeg 940 millió forint.

Mint emlékezetes (cikk erről itt) Nagyvázsonyban, a Kinizsi Kör 2009-ben az elsők között készítette el a vár és az ófalu rekonstrukciós tervét Kinizsi Program néven. A programot Matolcsy György, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere 2009-ben vette át Fábry Szabolcs volt polgármestertől. A Kinizsi kör elképzeléseit a 2011-ben megválasztott új faluvezetés nem tudta érvényesíteni, így a községben ezek a fejlesztések nem kezdődtek el. Többek között a Mór melletti Csókakő (erről itt tudósítottunk), a Simontornya melletti Ozoroai Pipó-kastély, a zirci Ciszterci-apátság teljes körű megújítása mellett a diósgyőri vár is visszanyeri régi fényét.

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.