2020. julius 9., Lukrécia

Pedagógus béremelés ősztől

A pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra – emelte ki az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán a köznevelési törvény módosítását ismertetve a parlamentben. 

Az indítvánnyal átfogó és a felelősségi viszonyokat egyértelműen rendező törvény részeként határozhatnak a béremelésről. Része ugyanakkor az új típusú munkabeosztás, a heti kötelező óraszám átalakítása.

Az új pedagógus-bértábla. Valós emelés (teljes ábráért kattintson a képre)

A többlettanítással járó óradíjak ennek kapcsán megszűnnek, és speciálisan a pedagógiai munkára kidolgozott értékelési és minősítési rendszer lép be. A miniszter kifejtette: a 2011-ben tervezett bér 60 százalékát kapják most az érintettek, ami átlagosan 34 százalékos bérnövekedést jelent. Hozzátette: jövő szeptemberben újabb 10 százalékos növekedés várható, és további hasonló arányú emelések következnek minden év szeptemberében, amíg a 100 százalékot el nem érik. 2016 januárjáig ez 200,6 milliárdot jelent a költségvetésnek – fűzte hozzá a tárcavezető.

Az életpályamodell bevezetése idén 32 milliárd, jövőre pedig 153 milliárd forintba kerülMinden egyes pedagógus 5 számjegyű számnak megfelelő fizetésemelést kap, 30-80 ezer forint között. Az intézményvezetőknek, akik közül nem egy olyan magas jövedelemmel rendelkeztek, amit ez a béremelés nem tud átvállalni, hiszen 6700 és alkalmanként 800 ezer és afölötti forintos bruttó fizetést nem tudunk befagyasztani, ezért egyedi vizsgálat alá veszünk minden ilyen ügyet és minden egyes jogos kompenzációt megoldunk – jelentette ki Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár.

A Fidesz frakció támogatta a béremelést. Szemben azzal, amikor a Bajnai-kormány egyhavi bért elvett a pedagógusoktól 2009-ben, ez a törvényjavaslat, átlagban 4 havi bért juttat egy pedagógus számára pluszban, azaz átlagosan 34 százalékkal emelkednek szeptembertől a pedagógusbérek. Mi ezt egy fontos előrelépésnek tartjuk, és természetesen annak is örülünk, hogy ez a törvényjavaslat nem egész egyszerűen csak béremelésről rendelkezik, hanem ezzel párhuzamosan egy új illetményminősítési, illetve előrejutási rendszert is megfogalmazott a törvény – mondta Rogán Antal frakcióvezető.

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.