2020. julius 10., Amália

Foltozgatás helyett útfelújítás

Veszprém megyében is több utat érint az állami útfelújítás, többek között a Zánka-Nagyvázsony útvonal 13,5 km-es szakaszát. Erről tartott sajtótájékoztatót Kontrát Károly államtitkár és Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő szakemberekkel. A projekt gazdája és kivitelezője az állami Magyar Közút Nonprofit zrt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az utóbbi évek legnagyobb keretösszegét használhatja fel európai uniós forrásból a Veszprém megyei mellékúthálózat rekonstrukciójára. Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok keretében összesen 5,43 milliárd forintos támogatásból 42,8 kilométernyi erősen leromlott állapotú mellékutat újít fel 2013-ban a közútkezelő. A program keretein belül 2013 év végéig megújul a Zánka-Nagyvázsony összekötő út 13,5, a Dudar-Bakonyszentkirály összekötő út 7,8, a Szabadbattyán-Veszprém összekötő út 8,2 és a Balatonakali-Balatonszőlős összekötő út 13,3 kilométeres szakasza.

Jelentősebb állami közútfelújítás az országban (nagyítás: katt a képre)

Kontrát Károly parlamenti államtitkár elmondta, a közlekedés biztonsága rendkívül fontos dolog. Elhangzott, Magyarországot a közúti balesetek visszaszorításáért az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács 2012-ben díjjal jutalmazta. Akkor a kormány ígéretet tett, hogy igyekszik ezt a javuló tendenciát továbbvinni – jelentette ki a politikus. Hozzátette, most az úthálózat fejlesztését helyezik előtérbe, ami javítja majd a biztonságot és a térség turisztikai vonzerejét, emellett a beruházással munkahelyeket is teremtenek.

 Lasztovicza Jenő a megyei közgyűlés elnöke közölte, ez az EU támogatásból megvalósuló projekt rendkívül fontos lépés az ország vonzerejének javításához. Elhangzott, a külföldi turisták gyakran hozzák fel problémának a magyar utak állapotát. A felújításoknak köszönhetően biztonságosabb és gyorsabb lesz a közlekedés, jelentette ki a politikus.

Az időjárási körülmények miatt az utak jelentősen megrongálódtak, a kátyútalanítás csak rövid távon jelent megoldást – mondta el Mázsi Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, a felújítás hosszú távon is sokkal kifizetődőbb, mint az állandó foltozgatás.

Fekete János, a társaság megyei igazgatója közölte, Veszprém megyében még 2013-ban, ősszel elkezdődik a Zánka-Nagyvázsony összekötő út, a Dudar-Bakonyszentkirály összekötő út, Szabadbattyán Veszprém összekötő út, valamint a Balatonakali-Balatonszőlős összekötő út felújítása. Elhangzott, 2007 és 2013 között 47, tehát ebben az EU ciklusban összesen 90 kilométer útszakaszt hoztak helyre a megyében. Remélhetőleg ez a folyamat folytatódik – közölte az igazgató. Az útfelújítás előzményeiről (közműcsere, dr. Horváth Zsolt parlamenti interpretációja és Fábry Szabolcs-Loványi Róbert levele) ebben a cikkben foglalkoztunk egy korábbi írásunkban.

fotóforrás: vehir.hu, kozut.hu

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.