2019. november 20., Jolán

Újabb rezsicsökkentés novembertől

ECHO-VIDEÓVAL

A visegrádi Fidesz-frakcióülés újabb rezsicsökkentésről, családi kedvezményekről és a devizahitelek rendezéséről döntött. Szóba került a banki pénzfelvétel ingyenessé tétele is. A kormány terveit 2,5 millió állampolgár támogatta. 

Ősz második felétől folytatódik a rezsicsökkentés, idén újabb 11,1 százalékkal csökken az áram, a gáz és a távhő ára. A kormánypártok visegrádi frakcióülésén arról is döntöttek, felszólítják a bankokat a devizahiteles szerződések „kijavítására”, az ügyfelek javára. A határidő november elseje. Emellett bővül a családi adókedvezmények köre, 230 ezer család helyzete lehet könnyebb. Németh Szilárd hangsúlyozta: a kormány és a parlament a magyar családokon szeretne segíteni, ezért döntöttek az újabb rezsicsökkentés mellett, amellyel „egy átlagos magyar család akár 100 ezer forintot is spórolhat egy évben”.

Ingyenes készpénzfelvétel?

Két és fél millió ember támogatta a rezsicsökkentést, több százan Nagyvázsonyban is

Az ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatban megjegyezte: újra a bankoknak kell lépniük, ám a tranzakciós díjak áthárítása nem az egyetlen probléma, hiszen a pénzintézetek a „számlacsomagokon is eszement módon változtatnak, hogy a teljes költséget a fogyasztókra nyomják”. A rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetője jó ötletnek tartja, hogy minimum kétszer nulla forintos illetékkel juthassanak hozzá az emberek a pénzükhöz. Az átlagkereset összegéig mindenképpen ingyenessé kellene tenni a készpénzfelvételt – fogalmazott a politikus, aki szerint így lehetne kiküszöbölni azt a problémát, hogy egyes automaták esetében 30-50 ezer forintban maximalizálják az egyszeri pénzfelvételt. Véleményük szerint a „bukott baloldal üres fecsegésével szemben” a kormány a rendszerváltás óta a legnagyobb béremelési programot hajtja végre a pedagógusoknak és az egészségügyi dolgozóknak. A Fidesz e heti döntéseinek hatására pedig még több pénz marad a családok zsebében, mert még nagyobb lesz a családi adókedvezmény a kis keresetűeknek, és további rezsicsökkentés lép életbe a fűtési szezonra – emelték ki. Hangsúlyozták: eközben Magyarország az utolsó fillérig visszafizette a „bukott baloldal” által felvett IMF-hitelt, stabilizálta pénzügyi helyzetét és kijött a gazdasági recesszióból.

A rezsicsökkentés előzménye, hogy a szocialista Horn-kormány idején eladták az energiaszolgáltatókat külföldi multivállalatoknak, akik milliárdos hasznot kerestek ezen az üzleten – fogalmazott a kormánypárti politikus a parlamenti vitanapot megelőző köztévés beszélgetésen. Innen próbál a kormány – ellenséges baloldali és multitőkés – hangulatban segíteni a magyar családokon. A rezsicsökkentést 2 és fél millió aláíró támogatta, köztük többszáz nagyvázsonyi polgár is.

Videó: Bogár László közgazdász arról, hogy kinek miért nem tetszik a rezsicsökkentés

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.