2019. május 24., Eszter, Eliza

Elhallgatott gyalázat: Nagyvázsonyban is készült a dokumentumfilm

VIDEÓVAL

Nagyvázsonyban is forgatott a Biszku-film készítőinek stábja Skrabski Fruzsina vezetésével. A téma ezúttal a szovjet katonák nők elleni 1945-ös erőszakhadjárata volt. Elkészült a filmelőzetes, helyi megszólalóval is.

Nagyvázsonyban erőszakot átélt hölgyek nem, de még élő közvetlen szemtanúk, tanúk is nyilatkoztak a stábnak (ld. videó-előzetes), amelyik Magyarországon és Oroszországban forgatott a szovjet megszállás nők elleni erőszakterrorjáról. A stábot a Biszku-film egyik szerzője, Skrabski Fruzsina állította össze – az Elhallgatott gyalázat c. alkotásban, forgatás munkájában, szervezésében szerepet vállalt Janovics Zoltán producer valamint Nagyvázsonyban Fábry Szabolcs volt polgármester is.  A filmforgatás alatt (erről írtunk itt) minden túlélőnek, borzalmakat átélőnek általános véleménye volt, hogy keresztényi alapon megbocsátani meg lehet, de felejteni sohasem.

A településen is többen nyilatkoztak, akikkel hála Istennek nem esett meg a gyalázat leleményességüknek vagy szüleik előrelátásának köszönhetően, de tanúi voltak nagyvázsonyi, pulai asszonyok, lányok, gyermeklányok (!) megerőszakolásának illetve a következményeknek (tömeges betegségek, vérfertőzések, esetenként öngyilkosságok).

Információink szerint a fiatal stáb tervezi a Biszku-filmmel megkezdett sorozat folytatását, lesz forgatás többek között a Délvidékről és a köztünk élő, mindenhova beépült ügynökökről, egykori helyi kiskirályokról, az 56 utáni árulókról és a 60-as évekről, a falvak gerincének megtöréséről is. A filmről bővebben a Deres.tv honlap alábbi cikkében lehet információt kapni.

VIDEÓ: Filmelőzetes (Elhallgatott gyalázat)

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Elhallgatott gyalázat: Nagyvázsonyban is készült a dokumentumfilm” bejegyzésre

  1. […] a dokumentumfilmből ebben a hírünkben nézhető meg (fotó: Heti Válasz – […]