2020. augusztus 9., Emõd

Délvidéki tanulmányút

Bácska és Bánát falvait, városait járta be az a delegáció, amelyiket a Magyar Művelődési Társaság szervezett délvidéki tanulmányútra. A küldöttségben Nagyvázsony is képviselve volt.

A tanulmányút célja, hogy nemzetközi kapcsolatokat illetve magyar-magyar kapcsolatokat erősítsen és segítsen együttműködéseket kialakítani a kultúra, a közösségi élet, a helyi gazdaság, vidékfejlesztés területén. Így kapott meghívást a három napos túrára Nagyvázsonyból Fábry Szabolcs, a Magyar Nemzeti Vidékhálózat Veszprém megyei irodáját képviselve.

A delegáció tagjai a zentai magyar intézet könyvtártermében

A 16 tagú delegáció a három nap folyamán megismerkedett a Szerbiához tartozó Délvidék (Vajdaság) kulturális, történelmi értékeivel, magyar szervezeteivel, közösségeinek egy részével, amikor Magyarkanizsán és Zentán megszállva eljutott az ötnyelvű (!) Vajdaság-székhely, Újvidék mellett Péterváradra, Bácsba, Doroszlóra, Szabadkára, Kupuszinába, Ó- és Törökbecsére, valamint Zomborba is.

A résztvevők között volt többek között Zsille Gábor, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja, dr. Csákiné Márk Anna, az MMT főtitkára, Földeák András, a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke (a Közművelődési Intézet igazgatója), Elek Miklós, a balatonfüredi Helytörténeti Gyűjteménytől valamint Harmat Béla koreográfus. A résztvevők közül a legtöbben tervezik a délvidéki szervezetekkel, közösségekkel való szorosabb együttműködést, közös projektek kidolgozását az anyaországi és a délvidéki magyarság gyarapodására. A Vajdasági Magyar Kulturális Intézet (Zenta) igazgatója, Hajnal Jenő nem csak “idegenvezette”, hanem a kapcsolatépítésben is segített a delegáció tagjait, így a küldöttségnek volt lehetősége találkozni Dudás Károly íróval, Toldi István Magyar Örökség-díjas előadóművésszel és a bácskai, bánáti magyar közélet, kulturális élet és vidékfejlesztés megannyi jeles képviselőjével.

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.