2020. julius 3., Kornél, Soma

Az egész országból közvetített az MTV

Szent Mihály-napjának szokásainak megőrzését és a hazaszeret erősítését célozza meg az a műsorfolyam, amit a magyar köztelevízió szervez országszerte. Többszáz rendezvény között Nagyvázsonyból is tudósítottak a szerkesztők.

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! hétvégét azért hívtuk életre, hogy Szent Mihály ünnepén – a közmédia csatornáinak segítségével – két napos, tematikus műsorfolyam keretében megmutassuk, milyen szép az országunk, mennyi értéket őriz, és milyen csodálatos emberek lakják. Szeptember 28-29-én arra buzdítjuk nézőinket, éljenek bárhol is a világban -, hogy kerekedjenek fel, látogassanak haza szülővárosukba, szülőfalujukba, s ünnepeljenek azon a helyen, ahol igazán otthon érzik magukat – fogalmaz Rákay Philip, az MTV intendánsa, ötletgazda.

Az ország több száz településéről készültek tudósítások, rövid bejelentkezések, így a nagyvázsonyi Szt. Mihály-napi szüreti felvonulásról is. Szent Mihály-nap eredetileg pásztorünnep, több tucat településen ennek hagyományait őrzik, elevenítik fel a helybéliek. A nagyvázsonyi program a 2007-től futó Szent György- illetve Szent Mihály-napi pásztorünnep folytatása, igaz, a hagyományokhoz legjobban illeszkedő jószágbehajtás (néhai nevén “Marha(nagy)hajtás”, amely számos buszos turistacsoportot vonzott néhány éve a faluba) és a látványos vásár elmarad idén is, de a helyi kulturális, hagyományőrző szervezetek illetve a közoktatási intézmények néptáncosai színes programmal készülnek. A fogatosok 10.30-tól gyülekeznek az egészségháznál, hogy a szekerek a szüreti felvonulás látványos elemeit adják.

Beszámoló-cikk fényképekkel a rendezvényről itt olvasható.

Szent Mihály-nap, MTV-ajánló:

Szent Gyögy-napi pásztorünnep (2010) kisfilmje:

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Az egész országból közvetített az MTV” bejegyzésre

  1. […] (évek óta nem hívják a gazdákat, a tömegeket vonzó látványhajtás elmaradásáról itt írtunk – nma.hu) Átadta a falufejlesztési alapítvány a megújított Városi-dombi sétányt. […]