2020. január 18., Piroska

Lengyel delegáció járt Nagyvázsonyban

A lovas kocsis túrából kis híján tortúra lett, de ezzel együtt remekül érezte magát az a 42 lengyel, aki tanulmányút keretében Nagyvázsonyban is járt. A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatait illetve a vidékfejlesztési tapasztalatokat tanulmányozó lengyel csoportot a Balaton-felvidéki LEADER munkacsoport-vezetője, Szabados Zsuzsanna és Fábry Szabolcs, az MNVH Veszprém megyei irodájának képviselője, a településvezetésből viszont senki sem fogadta. 

A külföldi delegáció Közép-Lengyelországból érkezett Magyarországra, hogy az itthoni vidékfejlesztési munkát ismerje meg. Az egy busznyi csoport járt Borsodban, Zemlénben, az Alföldön, Budapesten, Balatonnál és Nagyvázsonyban is ismerkedtem a helyi eredményekkel, tapasztalatokkal. A 42 fős csoportot Szabados Zsuzsanna, az Éltető Balaton-felvidék LEADER szervezet munkaszervezetének vezetője valamint Fábry Szabolcs, a Magyar Nemzeti Vidékhálózat irodavezetője, volt polgármester fogadta. A szervezők értesítették a helyi önkormányzatot is, de a településvezetésből senki nem ért rá, hogy néhány percre köszöntsék a több, mint 1000 kilóméterről érkező vendégeket.

Szabados Zsuzsanna és Fábry Szabolcs között Justyna Kisielewska tolmács

Ettől függetlenül a tanulmányút résztvevői a számukra biztosított programmal elégedetten távoztak, többen tervezik, hogy visszatérnek szakmai illetve magánút keretében környékünkre. A találkozó első felében a lengyelek vendéglátóik rövid bevezető előadását hallgatták meg, majd élénk párbeszéd vette kezdetét. A vendégek elsősorban a helyi pályázati tapasztalatokról, lehetőségekről kérdezték Szabadost és Fábryt a 2010-ben, szintén vidékfejlesztési program keretében megújított művelődési házban, amelynek pályázatát szintén bemutatta a volt településvezető.

A fogatos falutúrának félidőben a közelgő eső vetett véget

A program második felében Zsusska-szörpök, lekvárok, Ivácson-féle tehén- és bivalysajtok, vászolyi vadhús-falatok, no és az elengedhetetlen vázsonyi kifli kóstolójára került sor. A kóstolót követően a Nemesleányfalui Lovas Egyesület és a Várpanoráma fogatai várták a csoportot, hogy Hock Ferenc vezetésével megismerjék a lovasiskolában lezajlott pályázati munkát valamint a nagyvázsonyi játszótér-fejlesztéseket, faluközpont-megújítást illetve a horgásztó és a labdarúgó-pálya környékén megvalósult fejlesztéseket. Sajnos, ez a programelem Nemesleányfaluban félbeszakadt egy kiadós zápornak köszönhetően, de a lengyelek így is elégedetten távoztak a faluból.

A lengyel kapcsolatok tavaly kezdődtek el, a helyi Pontes Alapítvány közreműködésével, melyről itt számoltunk be. A lengyelek mai látogatását megelőzően, a nap első felében megyei vidékfejlesztési mini-konferencia zajlott, amelyet itt harangoztunk be és hamarosan hírt adunk erről az eseményről is.

Címkék: , , , , , , , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Lengyel delegáció járt Nagyvázsonyban” bejegyzésre

  1. […] A konferenciát követően fogatos túrán vehettek részt a résztvevők, így ismerték meg Nagyvázsony értékeit, majd térségi ízeket kóstolhatott (vadszalámi, vadkolbász, vadgyümölcs-pálinka, vadgyümölcs-szörp, lekvár, tehén- és bivalysajt) a konferencia közönsége. Délután megérkezett a negyvenkét fős lengyel vidékfejlesztési delegáció is, őket Fábry Szabolcs és Szabados Zsuzsanna, a Balaton-felvidéki LEADER irodavezetője fogadta. A polgármester illetve az IKSZT-vezető képviselő-asszony ezen a programon sem jelent meg, nem képviseltette magát a vendégek fogadásánál. De erről írtunk már ebben a cikkünkben. […]