2020. julius 10., Amália

Október 3-án vetítették a Nagyvázsonyban (is) forgatott filmet

VIDEÓAJÁNLÓVAL

Október 3-án, viszonylag késő éjjel vetítette a Magyar Televízió 1-es csatornája az Elhallgatott gyalázat című dokumentumfilmet, melynek egy részét Nagyvázsonyban forgatták.

A film több, mint egy esztendőt át készült, hiszen a szovjet megszállás nők elleni többszáz-ezres erőszakhullámáról nem szívesen beszélnek a még élő tanúk, különösen nem a szörnyűségeket átélő ártatlan fiatal lányok, asszonyok. Nagyvázsonyban sem sikerült a borzalmakat megélt áldozatot megszólítani – ami érthető. Viszont olyan szemtanú, aki látta az eseményeket, megszólalt Nagyvázsonyban is. A filmben egyébként nem csak különböző települések tanúi, hanem szovjet veteránok is beszélnek az 1944-1945-ös eseményekről.

A Magyar Televízió október 3-án este, 23.40 órakor vetítette az alkotást. Decemberben pedig a Várpanoráma Klub vendége lesz Skrabski Fruzsina (fotónkon), a forgatócsoport vezetője. Skrabski Fruzsinával a Magyar Nemzet készített átfogó interjút a filmről, a munkáról, mely riport itt olvasható. A mozi hamarosan a filmszínházakban is látható lesz, a díszbemutatót október 21-én, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják este 19 órakor.

Videóajánló

Videóelőzetes a dokumentumfilmből ebben a hírünkben nézhető meg (fotó: Heti Válasz – címlap)

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.