2020. julius 10., Amália

Rengeteg fogatos részt vett a Szent Mihály-napi ünnepségen

Bár Szent Mihály pásztorünnep, Nagyvázsonyban szombaton szüreti mulatság néven futott az idei programsorozat. Kinizsi Táncosai valamint az intézmények néptáncsoportjai és a fogatosok színessé tették az egész napos programot, amelynek keretében sétányátadásra is sor került. Rákay Philip pedig szinte szóról szóra eltalálta “szarva közt a tőgyét…”

Habár – sokan hiányolják – elmaradt idén is a reggeli zenés ébresztő, Horváth Richárdék muzsikája valamint a Szent Mihály-napján ősi marhabehajtás, a falu apraja-nagyja azért összegyűlt az idei rendezvényre. A Nemesleányfalui Lovas Klub szervezésében több, mint 20 fogatos gazda jött el a felvonulásra, amely az Egészségháztól indult. A felvonuláson társas kocsik, speniterek mellett feltűnt idén is Nagy László ősi, de szépen karban tartott lőcsös kocsija, amit még a hajtó édesapja saját kezűleg készített. A lovas klub hívására jöttek a fogatosok Balatoncsicsóról, Zánkáról, Szentgálról, Márkóról is, akik közül többen a nyári fogatos zarándoklatnak is együttműködő partnerei voltak. Igazi mulatság-hangulatot teremtett az összeszokott társaság.

Nagy László lőcsös kocsija az egyik legszebb fogat volt a hétvégén (katt a fotóra a teljes képért)

“Hol vannak a marhák?”

A menet az Egészségháztól indult, ahol a Kinizsi Táncosai adták meg mókájukkal az alaphangot. A menet az Iskola- és Kertalja utca érintésével Nemesleányfaluba hajtott, ahol az önkormányzat kérésére sajnos idén nem volt megálló, kínálás. A fogatosok innen a faluközpontba érkeztek, ahol viszont jó fél órás állásra került sor, hogy megvárja a társaság a Magyar Televízió munkatársait. Itt Weisz Hanna vezetésével, a Kinizsi Sörözőnél előkerültek a kínáló fröccsök, szüreti vörös- és fehér borok is. Kinizsi táncosai itt is kitettek magukért, nem csak táncoltak, hanem meg is táncoltatták a nagyérdeműt.

Rákay Philip ötletgazda és csapata ezen a hétvégén több, mint 1300 (a rendezvényhez kapcsolódó) településről kapcsoltak be élőben vagy felvételről helyi ünnepségeket, jeleneteket.  Rákay váltott néhány szót a helyi lovas egyesület elnökével, társaival (mint megtudtuk, a televízió intendánsa néhány éve már járt a korábban a faluban, és idén is jön a Várpanoráma Klubba – erről történt gyors egyeztetés), majd fogatra pattant. Itt élő adásban kérdezte meg a mellette helyet foglaló Vigh-Krupla Orsolya polgármestert, hogy a pásztorünnep az ő információ szerint évekkel ezelőtt a csordahazahajtással kezdődött, de idén nem találkozott a látványos behajtás-programmal. Nem kapott értelmezhető választ (évek óta nem hívják a gazdákat, a tömegeket vonzó látványhajtás elmaradásáról itt írtunknma.hu)

Átadta a falufejlesztési alapítvány a megújított Városi-dombi sétányt. Szombati József, az alapítvány elnöke Vigh-Krupla Orsolya polgármesterrel (fotó:hirekma.hu)

Sétányt adott át a közalapítvány

A menet mindenesetre megérkezett a Völgyparkba, ahol a Horgászegyesület faházánál (a közösség idén ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját) tartottak a programok. A színpadon a néptáncosok mellett gólyalábasok, iskolás és óvodás táncosok, fúvósok, roma hagyományőrzők adtak számot tudásukról. A parkban főzőverseny folyt illetve volt Balaton-felvidéki borok bemutatója, kézműves sör, kürtős kalács-sütés, valamint faipari gépbemutató, légvár és íjászat is. A programra a Horgászegyesület nyert LEADER-támogatást.

Ugyancsak mintegy 4,5 milliós LEADER-támogatásból valósult meg az úgynevezett Városi Dombon a sétány felújítása illetve utcabútorok és játszótéri elemek elhelyezése. Erre a fejlesztésre a Nagyvázsony Fejlesztési Közalapítvány nyert támogatást. A sétányt Szombati József, az alapítvány 2006-ban felkért elnöke, volt polgármester adta át Vigh-Krupla Orsolya polgármesterrel közösen. A plakátokon ugyan Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő (Fidesz) köszöntőjét hirdették, de ezen a napon a képviselőnek más településen volt korábban lekötött programja.

Sajnos az időjárás nem volt kegyes a másnaphoz, a vasárnaphoz, amikor is a Tenisz Club Nagyvázsony szervezett immáron szintén több éves hagyományra visszatekintő labdaszüreti programot, házi bajnokságot.

 

Címkék: , , , , , , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Rengeteg fogatos részt vett a Szent Mihály-napi ünnepségen” bejegyzésre

  1. […] Beszámoló-cikk fényképekkel a rendezvényről itt olvasható. […]