2020. julius 9., Lukrécia

“Nem értjük, miért nem akarta a polgármester…”

KIEMELT TÉMÁNK

VIDEÓVAL

Hungarikum- és értékőr programmal folytatódott a kultúráról és vidékfejlesztésről szóló konferencia-sorozat Nagyvázsonyban. Mint egy helyi önkormányzati képviselő asszony hozzászólásából kiderült, többen nem értették a testületben (sem), hogy a helyi polgármesternek miért nem fontosak Nagyvázsony község értékei. 

Dr. Horváth Zsolt parlamenti képviselő, a Hungarikumokkal foglalkozó országgyűlési bizottság nevében is tartott előadást a magyar hungarikum-mozgalom helyzetéről Nagyvázsonyban. Számfira-Turupoli Nóra, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) részéről és Fábry Szabolcs, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) megyei képviselője által szervezett közös konferencia-sorozatának harmadik állomására került sor ugyanis a helyi közösségi házban (IKSZT-ben). Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy több, mint 500 önkormányzat reagált a parlament felhívására és hozta létre a helyi értéktárat, ajánlott megyei értéknek illetve hazai értéknek, esetenként pedig hungarikumnak helyi terméket, kézműves produktumot vagy bármi egyéb olyan helyben megtalálható emberi alkotást,  amely egy közösség, egy település különleges értéke. Ehhez az önkormányzatok bizottságot hoztak létre vagy egy meglévő bizottságot bíztak meg illetve esetenként civil szervezetet bíztak meg a feltérképezéssel, feladattal.

A nagyvázsonyi, hungarikum-konferencián szép számmal vettek részt Veszprém megye polgármesterei, IKSZT-vezetői. Kivétel a házigazda… Ők még köszönteni sem értek rá.

Dr. Horváth Zsolt a hungarikumokról tartott előadást. A kultúrház és a község vezetői "nem értek rá"

A polgármestert és intézményvezető képviselőjét hidegen hagyták a község értékei – évi 5 millióért el sem mennek egy szakmai rendezvényre

Mint a hozzászólásokból kiderült, már vannak illetve lesznek pályázatok is a hungarikum-mozgalomban aktív közösségek, alkotók, termelők számra. De másra is fény derült az egyik kérdésnél. Wágenhoffer Ágnes helyi képviselő arról érdeklődött, hogy mi lehetett annak hátterében, hogy Vigh-Krupla Orsolya polgármester-asszony a nagyvázsonyi értékeket nem akarta képviselni, nem javasolta testületének az összegyűjtést elvégző bizottság felállítását. Ahogy a képviselő-asszony fogalmazott: “alig tudtuk rávenni a településvezetőt, hogy vegye komolyan a parlamenti bizottság felkérését, mert ez fontos, és törődjön a község értékeivel”. A konferencia résztvevői ezt a kérdést meg akarták kérdezni, de a polgármester nem képviselte magát az alkalmon (köszöntő erejéig sem) annak ellenére sem, hogy meghívást kapott rá.

Sem a résztvevőknek, sem dr. Horváth Zsoltnak nem volt lehetősége Stefanovitsné Sipos Mária IKSZT-vezetőt és képviselőt sem megkérdezni ugyanerről, hiszen ő sem jelent meg az IKSZT-ben tartott programon – más elfoglaltsága volt. Ez utóbbi azért is érdekes, mert a konferencia-sorozatot minden településen a helyi kultúrházban tartja a szakmai mentorálást ellátó NMI illetve a működtetést felügyelő Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, a NAKVI-hoz tartozó MNVH irodavezető. A sorozat eddigi állomásain (Örvényes, Sóly) nem csak a helyi IKSZT-vezetők, hanem a megyei IKSZT-vezetők többsége vettek, vesznek részt. Kivétel, a nagyvázsonyi… Ő egyszer sem ért eddig még rá az IKSZT-vezetőknek szervezett szakmai eseményre…

Csak érdekességképpen jegyezzük meg, a nagyvázsonyi képviselő-testület két tagja (Stefanovitsné IKSZT-vezető és képviselő valamint Vigh-Krupla polgármester asszony) együttesen Nagyvázsonynak több, mint 5 millió forintjába kerülnek. Nyilván nem lustaságból nem értek rá eljönni sem a délelőtti, szakmai programra, sem a délutáni 42 fős delegáció köszöntésére hétköznap, napközben…

Értékőrök megye-szerte

A konferencia második felében Bazsó Gabriella és Hoffner Tibor tartott előadást a Pannon Értékőr programról – ezt a térségi ifjúsági munkát a Fiatalok Lendületben program támogatásával finanszírozza a Pannon-térség Fejlődéséért Alapítvány. Az alapítvány és számos civil szervezet együttműködésének köszönhetően a fiatalok több településen kutatják, fedezik fel a helyi értékeket képviselő kézműveseket, mesterembereket, alkotókat és készítenek róluk értéktárat, videó-filmes ajánlót, népszerűsítő anyagokat. Ennek célja az adott falu közösségi értékeinek, fejlődésének erősítése, népszerűsítése.

A konferenciát követően fogatos túrán vehettek részt a résztvevők, így ismerték meg Nagyvázsony értékeit, majd térségi ízeket kóstolhatott (vadszalámi, vadkolbász, vadgyümölcs-pálinka, vadgyümölcs-szörp, lekvár, tehén- és bivalysajt) a konferencia közönsége. Délután megérkezett a negyvenkét fős lengyel vidékfejlesztési delegáció is, őket Fábry Szabolcs és Szabados Zsuzsanna, a Balaton-felvidéki LEADER irodavezetője fogadta. A polgármester illetve az IKSZT-vezető képviselő-asszony ezen a programon sem jelent meg, nem képviseltette magát a vendégek fogadásánál. De erről írtunk már ebben a cikkünkben.

VIDEÓ

Zenés kisfilm, mely az Értékőr-programnak képileg és tartalmilag is igényes összefoglalása:

 

Korábbi kiemelt témák

Születése óta kerekes székhez kötött – nem engedték be kedvezménnyel a veszprémi állatkertbe

Rally-bukás

Hungarikum-konferencia

Sólyi konferencia a vasútért

50-es évek újratöltve: feljelentgetők a vár körül

Gaztenger az Árpád-kori romoknál (is)

Kettesben: Lánchíd-riport Nagyvázsonyról, Balaton-felvidékről, Dumaszínházról, értékekről

Egy év után a lakosok cselekedtek, nehogy tragédia történjen

Elképesztő állapotok a Pálos-romoknál

Fesztiválok – idén is Nagyvázsony nélkül

Fogatos zarándoklat – nagy siker a Pontes programja

A munkahelyek megszűnésére hívták fel a polgármester figyelmét – aki így visszavonta előterjesztését

Nehéz 2011-2012-es örökségről számolt be az új várkapitány

Miért maradt idén zárva a Néprajzi Múzeum

Lovas zarándoklat – rádióriport

Apu újra kivitelezhet: napelemes projekt útjavítás-pályázat helyett

Ilyen még nem volt: kölcsönnel indítja a szezont a vár

Tatabányai panellakásba bejelentett pályázatíró cég a nagyvázsonyi önkormányzat megbízottja

Elmaradt lovasfarsang – lóvá tett turisták és Megvan a felelős is

A jegyző is ígérte, mégsem értesítettek – pályázatkezelés Nagyvázsonyban

Újabb pályázatelutasítás

Brutális hitel másfél év alatt

Ügyészségi elégtétel: becsületsértő volt a 2011-es kampány

2011-es időközi kampány: Nyuzó László ügyészségi megrovást kapott

Országos napilap cikkezett a falu cégelnökének lejárató magatartásáról

Önkormányzati adósság-elengedés – vagy Vázsonyban még sem?

Elbukott az önkormányzat óvodapályázata

Lélekemelő lovasfelvonulás, emlékműátadás

Várvezető választás – sajátos titkolózás

Három oldal ingyenreklám – simán cáfolható csúsztatások a falu újságjában

Lóvá tett képviselők

Lemondott a vár vezetője

Nem először hibázó körjegyző: A német kisebbségi önkormányzat megszünése

4,5 milliós veszteséget termelő vár

Hatósági figyelmeztetést kapott a körjegyző

29 milliós veszteség, kontra…

Nem nyert a Kertalja u-i felújítás-pályázat, de 1,8 millióba került

Súlyos milliók marketingre

Füreden folytatja a Dumaszínház – elvesztette településünk legjelentősebb fesztiválját

Várügy: az önkormányzat a drágább megoldást választotta, nem kellett a helyi jelölt

Két nyílt képviselő nyílt levele

Hova folytak a százezrek? (Demokrata-cikk)

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,

2 hozzászólás a(z) ““Nem értjük, miért nem akarta a polgármester…”” bejegyzésre

  1. […] A Sólyban,  majd Nagyvázsonyban (utóbbi faluban a helyi vezetés sajátos hozzáállásáról ebben a cikkben írtunk) megkezdett eseménysorozat megyeszerte folytatódik Szigligeten, Küngösön, […]

  2. […] A polgármestert hidegen hagyták a falujában zajló események […]