2019. november 20., Jolán

Mesevár: “Nagyvázsony értéke az intézmény” – rendkívüli szülőit tartanak (nyílt levél)

VIDEÓVAL

Rendkívüli szülői értekezletet tartanak az intézményben. A Mesevár Óvoda és Bölcsőde egykori fenntartója mint szülő, fenntartó és pedagógus fogalmazott meg nyílt levelet facebook-profilján.

Ma este kaptam a hírt feleségemtől telefonon, rendkívüli szülői lesz. Egy egri szakmai konferencia miatt nem tudok elmenni a “rendkívüli szülőire”, de éppen elég, amit telefonban hallottam Timitől: meg kell védeni egy munkatársat, ez meg az nem tetszik ennek meg annak… Magyarázatot ad az óvoda…

Mint olyan szülő, akinek 3 gyermeke járt (illetve egy még jár, Lehel idén “végzős…”) bölcsődés kora óta a nagyvázsonyi óvodába, van némi észrevételem. De ha úgy tetszik, mint a fenntartó volt képviselőjének is. És mint 12 éven át aktív gyermekmunkásnak (6 éven át tanítottam alsósokat, 20 éven át táboroztattam és 6 szemesztert óraadóként tanítottam főiskolán alkalmazott pedagógiát) is van véleményem.

Elsősorban az, hogy nagyon nem értek egyet azzal az országosan is elharapódzó gyakorlattal, hogy néhány szülő berohangászik és az étkezéstől kezdve a szervezett programokon át a kiskutya-mintás falvédőig mindenbe igyekszik baromi határozott véleményt formálni egy nevelési-oktatási intézményben. Ez olyan, mintha a páciensek berohangásznának a kórház szakembereihez, hogy így vagy úgy kell műteni, sebet tisztítani stb. Nem tudok azonosulni ezzel a gyakorlattal. Még akkor sem, ha az embernek vannak jogos vagy jogosnak tűnő véleményei, észrevételei – köztük talán időnként jogos vagy jogtalan negatív is. Akár mint szülő, akár mint fenntartó, akár mint pedagógus, van rendes fórum vagy van négyszemközti lehetőség arra, hogy elmondjam a nevelőnek vagy az intézményvezetőnek véleményemet.

Minden intézményben, ahol 10-15 ember dolgozik, van az öröm mellett bizonyára gond, küzdelem is. A nagyvázsonyi óvodában is van biztosan. Emlékszem, jó párszor ki kellett állni az óvodáért testületi üléseken, hogy ne essen áldozatul az intézmény néhányak leépítési, elbocsátási nyomásának, vágyainak (ál-megtakarítási mániáknak).
Kellett az óvodáért küzdeni rendesen, de volt olyan is, hogy vitám volt az intézményvezetővel, de az intézmény szakmai munkájába soha nem vettem a bátorságot, hogy beleszóljak. Még nem kevés nevelői, pedagógusi gyakorlattal sem. Hálás vagyok Rózsika néninek, aki bár már nyugdíjba ment, azt a fajta nevelési értékrendet képviselte, ami tudom, hogy ránk, szülőkre is nagy hatással volt. Hálás vagyok Csillának a vidámságáért, Dóri néninek a páratlan nevelői munkája mellett értékrendszeréért, a magyar értékek képviseletéért, de Bocskay Zsuzsinak, Gabinak, Marcsinak, Margónak, Katinak, Terikének, Balázs bácsinak – és elnézést, ha valakit kifelejtettem. Mindegyik külön egyéniség, de mindegyikük felkészült szakember, mindegyiküknek van valami olyan erénye, amitől csak színesebb és színvonalasabb a vázsonyi óvoda. Szeretem az óvoda dadusait, gondozóit is – Erzsike szorgalmát, Szidi mosolygós kedvességét és a többiek odaadó munkáját. Nagyvázsony értéke ez az intézmény, komoly értéke!

Elsősorban azért írom ezt, mert mindannyian odaadóan végzik a dolgukat – ezt 3 gyermekemen keresztül is látom idestova több, mint 8 éve. Ki merem jelenteni, hogy nem pusztán a falusi intézmények, hanem a városi intézmények között is bőven a minőségi óvodák közé sorolható a Mesevár óvoda. Meggyőződésem, hogy ha van valami probléma, azt el lehet és el is kell mondani. De az is meggyőződésem, hogy odáig nem eshetnek szét az események, hogy rendkívüli szülőit kelljen tartani. Meg kell becsülni ezt az intézményt. Nem hiszem, hogy odáig kell heccelni vagy hagyni “heccelődni” a dolgokat, hogy egy rendkívüli szülőin kell magyarázkodnia az óvodában bárkinek is. Nem szorul magyarázatra a munkájuk. Inkább mi, szülők tartozunk hálával és köszönettel nekik.

Fábry Szabolcs”

Mesevár óvoda, 2010, szüreti műsor

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.