2020. julius 7., Appolónia

Nagyvázsonyi lovasok Zánkán

A zánkai szüreti felvonulás amúgy is magas színvonalát a nagyvázsonyi lovasok, fogatosok is emelték. Az egyiken igazi “Barátok közt” hangulat is kialakult. Fényképes beszámoló az eseményről.

A Barátok közt szereplője, Kárpáti Péter az egyik nagyvázsonyi fogaton

A szép számmal megjelent zánkaiak mellett a környék falvaiból, de messzebbről is rengeteg résztvevő érkezett Zánkára, a község szüreti mulatságára. A fogatok, lovasok, kisvonat és mezőgazdasági gépek alkotta felvonulást színesítette a díszszűrbe öltözött borlovagok valamint a reformkori balatonfüredi hagyományőrzők kosztümös közössége is. A szüreti menet különlegessége, hogy négy megállóponton  nem csak kulturális bemutató (néptánc, szüreti zenés jelenet, fúvószene, ügyességi versenyek) színesítette, hanem az állomásokon a környék pincéinek borait kínálták valamint a közönséget bevonva bemutatták a szüret egy-egy jellemző motívumát is. A stációkon a hagyományos szüretelést, szőlőhordást (puttonyozást), préselést/taposást valamint mustkóstolást próbálhatták ki a résztvevők.

A végeláthatatlan menetben aktívan vettek részt a helyiek, de feltűnő volt, hogy mennyi turista érkezett a színvonalas programra Budapestről és az ország különböző tájairól, de még külföldről is. Az egyik vázsonyi fogaton a turistaként érkező Kárpáti Péter foglalt helyet (ld. fényképünk), aki családjával, barátaival jött el a rendezvényre.

A nagyvázsonyiak amúgy is büszkék lehettek, hiszen a szüreti felvonulás ékességei voltak a Nemesleányfalui Lovas Klub lovasaivalamint több nagyvázsonyi gazda fogata is.

Felvételeink a zánkai eseményről:

Az egész főutcát betöltötte a zánkai menet

A megállópontokon látványos bemutató, vidám szüreti kulturális program várta a menetet

Borlovagok, reformkori hagyományőrzők a tömegben

Helyiek, környékbeliek és feltűnően sok turista a programokon

Nagyvázsonyból Zánkára tartó fogatok a Nivegy-völgy kapujában

 

Címkék: , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.