2020. április 2., Áron

Újabb rezsicsökkentés, családi adókedvezmény

Tovább folytatja a kormány a rezsicsökkentést valamint újabb 260 ezer családot érint a családi adókedvezmény – több-tízezer forinttal járnak jobban az emberek.

November 1-vel életbe lép a második rezsicsökkentés Magyarországon, amelyet a magyar Parlament október 21-én, hétfőn véd meg, hogy hosszú távon se lehessen veszélyeztetni a lakosság terheinek könnyítését. Erről is beszélt Fónagy János egy fórumon. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kerekasztal-beszélgetését megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a rezsicsökkentés első „fordulója” mintegy 140-150 milliárd, míg a november 1-jével hatályba lépő második lépcsője további 170-180 milliárd forintot hagy a lakosságnál. Jövőre ez az összeg 230-240 milliárd forint pluszforrást jelent majd Magyarország 3,8 millió háztartása számára, éves szinten egy egyedülálló nyugdíjas is 60-80 ezer forintot takarít meg – tette hozzá.

Fónagy János kiemelte, hogy az eddig Magyarországon példa nélkül álló, ám ma már Európa számos országában is elfogadott és átvett intézkedéssorozatot addig kell folytatni, amíg a magyar rezsikiadások nem kerülnek egyensúlyba az emberek jövedelmével. Emlékeztetett: rögös út vezetett idáig, hiszen 2010 őszén Magyarország még közel állt a görögországi államcsődhöz. Ám azóta tízmillió ember áldozatos munkájával nemcsak stabilizálni sikerült az ország gazdasági helyzetét, hanem idén már a kilábalás első jelei is mutatkoznak.

Családi adókedvezmények

Jövőre már az egyéni járulékok, vagyis a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető az eddigi családi adókedvezmény – számolt be Giró-Szász András kormányszóvivő a kabinet legutóbbi, a 2014-es adótörvényekkel kapcsolatos döntéséről pénteken. A kormányszóvivő hangsúlyozta: ezzel az adó-, illetve járulékmegtakarítás a kiskeresetűek esetében a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára emelkedik. Közölte azt is: az intézkedés mintegy 260 ezer családot érint. A családi adókedvezmény kiterjesztését is tartalmazó javaslatot a kormány pénteken be is nyújtotta a parlamentnek.

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.