2020. julius 9., Lukrécia

Lévai Anikó gratulált Gréti néninek

Október 21-én, az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében mutatták be az Elhallgatott gyalázat c. magyar dokumentumfilmet. A nagyvázsonyi “szereplőnek”, Gréti néninek Lévai Anikó (képünkön) személyesen gratulált.

– Tegeződhetünk, úgyis én vagyok az idősebb? – tette oldottá a beszélgetést Gréti néni, Vincze Lajosné, amikor Lévai Anikót, Orbán Viktor miniszterelnök feleségét kísérte Skrabski Fruzsina filmrendező és Fábry Szabolcs, volt nagyvázsonyi polgármester az asztalhoz. Vincze Lajossal együtt egy nagyvázsonyi “trió” érkezett, kapott meghívást az Uránia Filmszínházba, ahol díszelőadás keretében mutatták be az Elhallgatott gyalázat című dokumentumfilmet, Skrabski Fruzsina és csapatának alkotását. A bemutatót követően az alkotókat és szereplőket, köztük Gréti nénit a színpadra szólították, majd az Uránia kávézójában fogadásra került sor.

A színpadra szólított stáb és szereplők, köztük Gréti néni

A film a szovjetek magyar nők elleni erőszakoskodásairól készített, megrázó dokumentum, amiben megszólalnak túlélők és szemtanúk – mint például az 1944-ben 14 éves Gréti néni is. Vele hála Istennek nem történt meg a gyalázat, de sajnos tanúja volt az eseményeknek. Erről mesél többek között ő is a mintegy egy órás dokumentumfilmben kortársaival.

Uránia Nemzeti Filmszínház díszterme

A filmbemutatót megelőzően Borókai Gábor és Fábry Sándor köszöntötte az alkotókat, a meghívottakat és méltatták a megszólalók lelki erejét, “szelíd szeretettel” megfogalmazott, ugyanakkor karakán visszaemlékezéseket. Természetesen a filmszakma is megfogalmazta a véleményét: a dokumentumalkotás képi és zenei eszközök segítségével teszi sodró lendületűvé, fiatalok számára is figyelmet felkeltővé az amúgy megrázó, de mégis felemelő mozit. A filmszínházak a díszbemutatót követően, a napokban kezdik meg az Elhallgatott gyalázat vetítését országszerte.

A film plakátja a szereplők felsorolásával

Miniszterelnök úr felesége többek között elmondta, hogy örül, hogy végre ilyen filmeket is látni, amelyek hitelesen dolgozzák fel az 1944/45-ben történt eseményeket – fogalmazott Gréti néni a Lévai Anikóval történt 20 perces beszélgetést követően. Férjével, Lajos bácsival hozzáfűzték: nagyon jól esett nekik a feltűnést kerülő miniszterelnökné közvetlensége, nyitottsága. Bíznak benne, hogy abból a nehéz helyzetből, amibe az ország 2002-2010 között kerül, Orbán Viktor nem csak kiverekedi Hazánkat, hanem személyével folyik tovább a kormányzás.

– Csak nemzeti kormányázással tudunk magunkhoz térni és fejlődni. A szovjetek nem csak embereket, hanem szellemi utódaik minden mást is tönkretettek az országban. Nem értenek máshoz – mondta el az idős házaspár. Hát, ha valakik, akkor ők megtapasztalták, tudják. Fittségük, szellemi és fizikai fittségük ugyan eltakarja, de mindketten megéltek már több, mint 8 évtizedet.

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.