2020. junius 6., Norbert, Cintia

Lovasünnep volt az idei “házi vadász” Nagyvázsonyban

VIDEÓVAL, Fényképgalériával

Több, mint 20 fogat és mintegy 10 lovas, összesen 50 ló és vagy 150 ember gyülekezett a nagyvázsonyi Nemesleányfalu Lovas Sport Egyesület udvarán, október 26-án. Házi vadászlovaglásra gyűltek össze a lovasok Hock Ferencnél.

Fogatok menete az ezerszínű csicsói erdőben

A “házi vadász” lényege, hogy a környékbeli lovasok egy “rókát”, azaz rókafarokkal ellátott lovast üldöznek, miközben egy-egy akadálypontnál bemutatják ugró- és lovastudásukat is (ld. felső képünk). A lovascsapatot fogatok, lovas kocsik, hintók (rajtuk vendégek), azaz fogatos gazdák követik egy erdei túrán, a bemutató-pontoknál megállva és gyönyörködve a nyeregben ülők impozáns bemutatóján, tudásán.

50 ló, fogatok, lovasok a mencshelyi pihenőnél

Idén mintegy 150-en gyűltek össze Hock Ferenc elnök portáján, a lovas egyesület szervezésében. A délelőtt elindult menet a csicsói erdőt érintve a Nagyvázsony – Mencshely – Hideg-hegy – Barnag, Zádor-vár – Barnag – Vöröstó – Nagyvázsony útvonalat járták be. Útközben a lovasvirtus mellett lehetőség volt gyönyörű Pécselyi-medence, Tihany- és Balaton-panorámában gyönyörködni, majd a zádorvári romoknál Horváth Richárd és csapatának cigányzenéje mellett nótázni és persze falatozni is.

Gyerekeknek a lovak mellett a bálakazlak is örömet jelentettek

A menet Zádorvárról (a Vezsenyi-család ősi fészke, innen költöztek egy földrengést követően Nagyvázsonyba és építették a ma is ismert várat, ami a Vezsenyi-család kihalását követően Kinizsi Pál kapott meg) délután folytatta útját Barnag és Vöröstó ősi házai között végighaladva, a két aprófalut elhagyva érkezett a befutóhoz, Nagyvázsony déli határába.

A házi vadász befutójánál Hock Zsófia lovas lett az első helyezett, de a fogatosok is “rendeztek” egy rendkívüli befutót, bemutatót. A jó hangulatú nap este mulatsággal zárult – igazi lovas ünnepetvarázsoltak a szervezők és résztvevők Nagyvázsonyba.

VIDEÓ, ugratás egy akadálypályánál (további fotók a videó alatt):

Fényképgaléria (a fotókra kattintva nagyított, teljes képet kaphat):

Lovasok a zádorvári pihenőben, előtérben Hock Ferenc elnök

Gyülekező "sereg" a lovasiskolánál

Elindult a menet, Háttérben Nagyvázsony-Nemesleányfalu

Pihenő fogatok, fogatosok Mencshely-Balatoncsicsó határában

Hock Zsófia (későbbi győztes) az egyik akadálynál

Gyerekek hajtják vissza a csordából a menethez csatlakozni vágyó magyar tarkát

Vonulás az erdőben

Megpihenő fogatok, Horváth Richárd prímás és zenekara

Cigányzene, ebéd a zádorvári romoknál

Címkék: , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.