2020. április 4., Izidor

Ingyenes pénzfelvétel havonta kétszer

 

Havonta kétszer lehet majd ingyenesen készpénzt felvenni jövő év februárjától a bankautomatákból, összesen 150 ezer forintot – közölte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus elmondta, hogy az Országgyűlésnek még pénteken benyújtják az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét garantáló egyéni képviselői indítványt, amelyet a tervek szerint november 11-én fogad el a parlament, a kihirdetése pedig november 21-ére várható, így “lesz két hónap alkalmazkodási ideje a pénzintézeteknek”. Rogán szerint ez elegendő a működési feltételek megteremtéséhez.

A részletekről szólva a frakcióvezető kifejtette: a jogszabály minden 16 évesnél idősebb magyarnak biztosítja, hogy havonta kétszer, összesen 150 ezer forint készpénzt ingyenesen felvegyen a folyószámlájáról bármely pénzkiadó automatánál. Akik nem rendelkeznek bankkártyával, de van folyószámlájuk – folytatta -, ezt a jogot 2014 végéig a számlavezető pénzintézetnél gyakorolhatják.
Mindenki csak egy bankszámla esetén élhet az ingyenes készpénzfelvétel jogával, e számlát pedig 2014. január 20-ig írásban meg kell nevezni és be kell jelenteni a számlavezetőnél – közölte, hozzátéve, hogy “a visszaélések elkerülése végett” a bankoknak is előírnak bejelentési kötelezettséget és közös adatbázist, amelyet a jövő év végéig kell létrehozniuk.
A javaslat azt is kimondja: a benne szereplő fogyasztói jog nem ad felhatalmazást a bankoknak arra, hogy az ingyenes készpénzfelvétellel összefüggésben bármilyen költségnövekedést áthárítsanak. Ennek ellenőrzésére jogosult lesz a pénzügyi felügyeleti jogosítványokat is gyakorló Magyar Nemzeti Bank – jegyezte meg. A politikus külön is felhívja majd Matolcsy György jegybankelnök figyelmét arra, hogy ennek megfelelően folyamatosan ellenőrizzenek a következő év első hónapjaiban.
Rogán Antal a pénzügyi rezsicsökkentés első lépésének nevezte a törvényt, amelyet egyeztettek a nemzetgazdasági tárcával, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal, és kikérték pénzintézetek véleményét is. “Nem a bankszövetségét, hanem több pénzintézetét”, mert a bankszövetség eleve elutasító álláspontot tanúsított – tette hozzá, közölve ugyanakkor, hogy a benyújtás után is várja a szövetség véleményét, de alapkérdésekben nem akarnak változtatni, a technikai részletek ügyében viszont nyitottak.
A Fidesz frakcióvezetője azzal magyarázta az indítvány szükségességét, hogy az elmúlt egy évben jelentősen drágultak Magyarországon a banki szolgáltatások. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2012 decemberéhez képest a banki költségek átlagosan több mint 45 százalékkal emelkedtek, miközben az Európai Unió tagállamaiban ez a növekedés nem érte el az egy százalékot – ismertette.
Rogán meggyőződése: világosan látható, hogy a hazai pénzintézetek az őket terhelő adóköltségeket jelentős mértékben meghaladva emelték az ügyfeleket érintő díjakat, így ezek a költségek az ügyfeleknek nem előre látható módon és nem kiszámíthatóan változtak. Ezt azért emelte ki – mondta -, mert ez lehetőséget ad arra, hogy ilyen esetekben akár meglévő szerződésekbe is jogszabállyal be tudjanak avatkozni.
A banki költségek drasztikus emelkedése elsősorban az alacsony keresetű családokat érintette hátrányosan, így az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége nekik kedvez igazán – hangsúlyozta Rogán Antal.

Jobbik: Meg kell akadályozni az átterhelést

A Jobbik régóta szorgalmazza, hogy a polgárok ingyen juthassanak banki készpénzfelvétel során a már egyszer leadózott fizetésükhöz, juttatásaikhoz, emlékeztet Z. Kárpát Dániel frakcióvezető-helyettes, aki szerint az ígért két ingyenes készpénzfelvétel nem sokat ér, ha senki nem akadályozza meg a bankokat abban, hogy más szolgáltatások, kártyadíjak és tranzakciós összegek árába (akár csak pár ezrelékenként) beépítve ezt a “költséget” egyszerűen visszaterheljék az emberekre. “Éppen ezért a Jobbik egy átfogó monitoring rendszerrel szemlézné a banki díjemeléseket, azok indokolt voltát, és semmilyen indokkal nem engedné, hogy az adófizetők által már többször konszolidált bankrendszer további sarcokat vessen ki, valamint az eddigieket is szigorúan tiltanánk” – olvasható a politikus közleményében.

magyarhirlap.hu

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.