2020. február 17., Donát

Méltó helyre kerül a Betlehem – a lelkész kérésére

A faluközpontba kerül a Betlehem idén, a Pontes Alapítvány által felújított közparkba. A református lelkész javaslatára kerül méltó helyre a Karácsony egyik legszebb szimbóluma. 

Egyes civileket és az egyházakat hívta meg Vígh-Krupla Orsolya egy egyeztetésre, amelynek témája az Adventi Örömök idei rendezvénye volt. Az idén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő eseménysorozatot 2006-ban indították el lelkes önkéntesek a Pontes Alapítvány kezdeményezésére. Az alapítvány Somogyi Imre és Somogyi Éva vezetésével a faluközpontban, a református templom mellett betlehemet épített (felső képünk) és azt hétvégente rendezvényekkel, közösségi programokkal valamint élő állatokkal gazdagították. A rendezvényrögtön az egész község közös ünnepe lett, ennek (és a tavaszi, őszi, nyári) rendezvényeknek előkészítésében a település korábbi vezetése minden civil szervezetet bevont, egyeztető megbeszélésre invitált. A betlehem a következő évben már a faluközpontban, a Kisiskolánál találta meg helyét, ahol megyei dalostalálkozó, csengettyűzenekar és a helyi kulturális közösségek színvonalas műsora várták minden hétvégén a szépszámú közösség. Közben a falu 2006-2011-es vezetősége elhanyagolt állapotban lévő Művelődési Házat több más intézmény mellett sikeres önkormányzati pályázattal megújította (IKSZT).

Gyermekek tömege a református templomnál álló betlehem jószágainál (2006)

2011 nyarán, az akkor megválasztott polgármester azonban más utat választott. Ennek egyik jele, hogy a betlehem egy hátsó udvarba került, ahol “méltatlan helyen volt”. Debreczeni Károly István református lelkész részt vett a polgármester asszony által összehívott egyeztetésen (ez volt az a fórum, ahova a 2011-ig élő gyakorlattal ellentétben több helyi civil nem kapott meghívást, például a két játszóteret, két emlékművet és a faluközpontot építő, a betlehemet alapító szervezet sem – írásunk erről itt olvasható). A lelkipásztor a fórumon kifejtette: ha ez az egész falu betleheme, akkor azt központi helyre kell tenni. Információink szerint az idei Betlehem a faluközpontban lesz, amelyet a Pontes 2011-2012-ben újított fel (tudósítás az átadásról itt). A megyei dalostalálkozók elmaradtak, de a helyi civil szervezetek és intézmények továbbra is színvonalas programmal gazdagítják a betlehemes hétvégéket.

Az első, 2006-os betlehemes program fotóalbumát itt nézheti meg (2006., református parókia udvar).

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Méltó helyre kerül a Betlehem – a lelkész kérésére” bejegyzésre

  1. […] szervezetek, intézmények készülnek egy-egy vasárnap karácsonyváró műsorral. A betlehem visszakerült méltó helyére, a faluközpontba, a műsorok pedig vasárnaponként 16.30 órakor kezdődnek a 2010-2011-ben […]