2020. január 26., Vanda, Paula

Egy kis karácsonyi “matek”

Advent második hetének eseményeit hirdeti a község honlapja, december 5-i, december 6-i programokkal. Egy kis adventi matek következik, ez ugyanis még csak az Advent első hete. 

frissítve december 2-án

Mondjuk, példának okáért a zánkai úttörőtáborban nem nagyon tanították, de azért legalább a Wikipédián érdemes utána nézni, ha már egy elemista olvasókönyv vagy egy kisiskolás műveltségi teki-totó nem esik a kezünk ügyébe. Advent évezredek óta Advent első vasárnapjával kezdődik, ezt követi Advent első hete – fogalmaz a Wikipédia. Idén például december 5-e, december 6-a tehát Advent első hetében lesz, nem a másodikban, ahogy Nagyvázsony Község honlapja hirdeti. Hogy nem a klaviatúra botlott meg, azt onnan tudhatjuk, hogy magabiztosan kétszer is leírja az önkormányzat honlapja: advent “második hetének programjai…”

Advent (ádvent, Úrjövet) a keresztény kultúrkörben a Karácsonyt (december 25.) megelőző negyedik vasárnaptól (görög katolikusoknál hatodik vasárnaptól) karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és  vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti – írja szintén a Wikipédia. 

Persze (kivált karácsonykor) bocsánatos tévedés még duplázás esetén is egy község hivatalos honlapján az ilyesmi, főleg ha a kiszebáb-égetést valaki Húsvétra teszi lányos zavarában… Történt ilyen is (itt írtunk róla). Az idei Advent a 8. Adventi Örömök, a plakáton (ahogy tavaly is), eggyel kevesebb sorszám (7.) szerepel. Apróság, ahogy az első és a második adventi hét összekeverése is. De mi azért figyelmes levélírónknak köszönhetően itt szólunk az advent első és második hetével kapcsolatban: példás dolog az egyházakat (évek után újra) bevonni az adventi készülődésbe, de nem szégyen tőlük megkérdezni, amit otthon nem tanítottak meg.

Fotó: mézeskalácsból készült adventi kalendárium. Már kisgyerek korban is ilyen kis apróságokkal lehet megtanítani gyermekeknek az európai, keresztény kultúrkör ünnepkörét mielőtt elöntene minket a “helovin-dzsinglben” mánia… (eharmonia.hu)

az egyedi adventi időszámítást időközben (december 2-án) javították a község honlapján

Címkék: ,

Hozzászólás nem engedélyezett.