2020. május 29., Magdolna

Januártól újabb rezsicsökkentés

Január első napjaira állítja össze a számításokkal alátámasztott javaslatát a harmadik rezsicsökkentésről a Rogán Antal vezette munkacsoport – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára, aki tagja a bizottságnak. Fónagy János szerint az biztosnak tűnik, hogy az áram és a gáz ismét olcsóbb lesz. A baloldal kormányra kerülve eltörölné a rezsicsökkentést. 

Az államtitkár az után nyilatkozott újságíróknak, hogy a Fidesz–KDNP-frakció hétfői ülésén Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője tájékoztatta a kormánypárti képviselőcsoport tagjait az elkövetkező hetek eseményeiről az újabb rezsicsökkentéssel kapcsolatban. Fónagy János kifejtette: a Rogán Antal vezette munkacsoport – amelynek ő és Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa a tagja – január első napjaira, 10-e környékére állítja össze számításokkal alátámasztott javaslatát arról, milyen energiatípusokra vonatkozzon a harmadik rezsicsökkentés, mekkora legyen a mértéke és mikor lépjen hatályba. A bizottság előterjesztését január közepén tárgyalja meg a Fidesz–KDNP-frakció – tette hozzá. A parlament néhány napja elfogadta a 2014-es költségvetést, amely már számol a januárban bevezetendő harmadik rezsicsökkentéssel is.

Baloldal: eltörölné a rezsicsökkentést

Miközben Bajnaiék eltörölnék a rezsicsökkentést, az MSZP enyhítene a bankok és a multicégek különadóján, a Demokratikus Koalíció pedig sávos energiaárakat vezetne be. Kormányra kerülése esetén az MSZP csökkentené a bankadót, a multicégek különadóját pedig idővel megszüntetné. Szövetségesük, az Együtt–PM már szerdán elismerte, hogy a rezsicsökkentés eltörlésére készül. Gyurcsány Ferenc – aki még mindig bízik az ellenzéki összefogásban – ma azt nyilatkozta, hogy a fogyasztás mennyisége alapján tennék sávossá az energiaárakat.

A Bajnai-féle szövetség szerdán ismerte el, hogy a jelenlegi rezsicsökkentés felszámolására készül, helyette energiatakarékossági lépéseket vezetne be. Azt továbbra is titkolják, hogy pontosan milyen ütemben változtatnának a gáz, a villany és a távhő árán. Szabó Tímea, az Együtt–PM Szövetség társelnöke a Hír Televíziónak azt állította, a gázár nem fog emelkedni.

Az MSZP elnöke közben megerősítette, hogy kormányváltás esetén csökkentenék a bankadó mértékét, a többi különadót pedig fokozatosan megszüntetnék. „A bukott baloldal politikai vezetői egy emberként állnak ki a Bajnai által meghirdetett »fájni fog« program mellett” – jelentette ki Hoppál Péter. A Fidesz szóvivője emlékeztetett arra is: Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila egyetért abban is, hogy vissza kívánnak térni az általuk korábban folytatott szélsőséges és veszélyes gazdaságpolitikához.

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.