2020. junius 5., Fatime

Kitelepített németek emléknapja

VIDEÓVAL

Több évtizedes adósságot ró le Magyarország a kitelepített németekkel szemben. Jogszabályba foglalták: január 19-e az ő emléknapjuk.

Országgyűlési határozatot fogadott el a Parlament december 20-án 103/2003. számmal, amely rendelkezik a magyarországi német nemzetiségűek, svábok elhurcolásának illetve kitelepítésének emléknapjáról. 1946-1948 között több százezer németet telepítettek ki hazánkból, aminek “köszönhetően” a svábok létszáma egyharmadára zuhant vissza, sokan elhagyták a német anyanyelvet, falvak lélekszáma csappant meg illetve falvak ürültek ki országszerte. Az egykori zárt közösséget alkotó német közösségek felhígultak, volt falvaik többsége mai napig nem talált vissza egykori önmagához.

Sváb család kitelepítése Békásmegyeren

A Magyar Országgyűlés január 19-ét, az elűzetés 1946-os kezdetének évfordulóját a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává nyilvánítja.

2. Az Országgyűlés

  • szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a II. világháború végén, valamint az azt követő időszakban a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján üldöztetést, kisemmizést elszenvedő magyarországi német közösség emberi jogokat súlyosan sértő és igazságtalan elhurcolásáról és elűzetéséről
  • tisztelettel adózik mindazok előtt, akik a megaláztatások, elhurcolások áldozatai voltak, különös tekintettel azon egyházi, illetve világi személyekre, akik sokszor önként vállalták az üldöztetést, és akár a halált is a rájuk bízott közösségek iránti felelősségvállalásból és szolidaritásból fakadóan;
  • támogatja és szorgalmazza olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek

a magyarországi német közösség meghurcolásával, üldöztetésével, elűzésével kapcsolatosak.

VIDEÓ: Németek kitelepítéséről szóló dokumentumfilm

 

Címkék: , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.