2020. julius 12., Izabella, Dalma

4,5 milliárd iskolai kapcsolatok építésére, pedagógus-béremelés

A pályázat országhatáron belüli és határon túli, valamint Európai Unión belüli testvériskolai kapcsolatok felvételét támogatja – jelentette be az EMMI. Februártól tovább nőnek a pedagógus-bérek. 

Hátrányos helyzetű tanulókat különböző arányban nevelő intézmények kapcsolatfelvételére 4,5 milliárd forintos programot indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), határon belüli és határon túli lehetőségekkel – jelentette be Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár és Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán Nyergesújfalun.   A már lezárult pályázatok első fordulójában 165 intézmény legalább 7550 tanulóval vesz részt, közülük 3020 diák halmozottan hátrányos helyzetű. A programban még 1,4 milliárd forint található, ennek felhasználására az államtitkárság újranyitja a pályázatot – mondták el a politikusok a Szalézi – Irinyi Középiskolában tartott sajtótájékoztatón. A pályázat országhatáron belüli és határon túli, valamint Európai Unión belüli testvériskolai kapcsolatok felvételét támogatja.

Kovács Zoltán hozzátette, a pályázaton az ötödik évfolyamtól felfelé indulhattak a köznevelési intézmények. Országhatáron belüli kapcsolatok felvételére legalább 50 tanulót kellett bevonni, a hátrányos helyzetű tanulók intézményi arányának pedig meg kellett haladnia a 20 százalékot. A pályázat ezen részében 130 intézmény kapott támogatást, legalább 6500 tanuló bevonásával. Határon túli, illetve Európai Unión belüli események megvalósítására 35 iskola nyert el támogatást. Ők csaknem félmilliárd forintos támogatáshoz jutnak, 1050 tanuló részvételével.

A programoknak mindkét pályázati részben 2015 nyaráig kell befejeződniük. Hoffmann Rózsa rámutatott, ebben a programban lehetőség nyílik arra, hogy a gyermekeknek ingergazdag fejlődést biztosítsanak, belelássanak más családok mindennapjaiba, megtapasztalják, hogy másképpen is lehet élni, mint ők.  Az államtitkár hozzátette: “az ellenkezője igaz azoknak a híreszteléseknek, hogy a kormány pénzt von ki az oktatásügyből. Ehhez meg kell nézni a költségvetés számait, és még hozzájönnek ezek a programok”.

Tovább nőnek a pedagógus-bérek

Az illetményalapot biztosító mindenkori minimálbér emelkedése miatt a pedagógusok bére átlagosan 8-9 ezer forinttal emelkedik január elsejétől – mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára hétfői, bicskei sajtótájékoztatóján.

Hoffmann Rózsa közölte, hogy az év elejétől az eddigi 98 ezer forintról 101.500 forintra emelkedett a minimálbér összege, amely a közalkalmazotti bértábla illetményalapját is adja. Ez átlagosan 8-9 ezer forintos bérnövekményt jelent a pedagógusok számára – tette hozzá. Az államtitkár példaként említette, hogy a változással egy egyetemi végzettségű, kezdő tanár fizetése 169.442 forintról 175.494 forintra nő. A pedagógusok az emelt bért februárban kapják meg először.

Fotó: due.hu – magyarországi diákok kolozsvári honfitársaiknál

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.