2020. augusztus 3., Hermina

Vidékfejlesztési fórumot tartottak Nagyvázsonyban

Sokkal nagyobb szerep vár a megyékre, középpontban a munkahely-teremtés – hangsúlyozta Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke és Fábry Szabolcs, az MNVH irodavezetője Nagyvázsonyban. Olyan településvezetőkre van szükség, akik bátrak, kezdeményeznek és mernek nagyot álmodni – fogalmazott Megyeháza vezetője.

Vidékfejlesztési fórumot szervezett a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Veszprém megyei irodája és a Pontes Alapítvány Nagyvázsonyban, február 14-én. A pótszékekkel zsúfolásig megtelt közösségi ház nagytermében a szervezők köszöntötték Vigh-Krupla Orsolya polgármestert megköszönve, hogy elfogadta a meghívást. A településvezető üdvözölte a rendezvényt – hangsúlyozva, hogy az elmúlt időszakban milyen eredményeket értek el a település civil szervezetei. Kiemelte a Pontes játszótér-építési és településközpont-megújítási munkáját, a horgászegyesület horgásztófejlesztését és a települési közalapítvány Városi-domb- valamint focipálya-fejlesztését.

Megtelt az IKSZT nagyterme

Középpontban az állattenyésztés, kertészetek, munkahelyteremtés

Fábry Szabolcs, az MNVH irodavezetője előadásában bemutatta a 2013 márciusától működő irodát kitérve beszámolójában a tavalyi esztendőben a különböző településeken megszervezett fórumokra. Az itt elhangzott vélemények alapján készült el Magyarország Vidékfejlesztési Programja, amely az elkövetkező hét évben, új uniós forrásciklusban (2014-2020) határozza meg a vidékfejlesztés főbb irányait. Három tengely mentén 1400 milliárd forintra pályázhatnak a vidéki vállalkozók, őstermelők, gazdálkodók, főként munkahelyteremtésre. A középpontba az állattartás, a családi gazdálkodók, a fiatal gazdák és a rövid élelmiszerlánc-program kerül, de a vidékfejlesztéshez kerülnek majd különböző szociális, felzárkóztatási, energiahatékonysági programok is illetve a falusi turizmus fejlesztése valamint az önkormányzati utak korszerűsítése is.

Lasztovicza Jenő: nagy feladat hárul a megyére, gyors, bátor településvezetők kellenek az új pályázati időszakra

Bátor, gyors önkormányzati vezetőkre van szükség

Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke beszélt a megye új szerepéről az idén induló új forrásciklusban. Kiemelte, hogy Veszprém megye mintegy 22 milliárd forintról dönthet közvetlenül, de a megyéknek beleszólási, véleményezési joguk lesz az országos pályázatok elbírálásánál is. Kiemelt feladatként említette a 8-as főút további korszerűsítését, hiszen tanulmányok és tapasztalatok igazolják, hogy egy gyorsforgalmi út-fejlesztés 20-25 kilométeres körzetében mutatható ki gazdasági növekedés, munkahelyteremtés. A megye vezetője hangsúlyozta, hogy az új pályázati rendszerben olyan településvezetőkre van szükség, akik bátrak, gyorsak és mernek nagyot álmodni. Lasztovicza Jenő kifejtette, hogy a magánszféra számára kiírt pályázatok nagy többségét a vállalkozások fejlesztésére, munkahelyekre fogják fordítani.

A fórum második részében a Pontes Alapítvány átadta a Nagyvázsony Jó Hírnevéért-díjakat, amelyről külön cikkünk itt számol be. A fórumról a Veszprém megyei Napló cikke itt olvasható, a Napló képgalériája itt, a Pontes képgyűjteménye pedig itt nyitható meg.

 

Címkék: , , , , , , , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Vidékfejlesztési fórumot tartottak Nagyvázsonyban” bejegyzésre

  1. […] más « Biblia-sorozat indul Vidékfejlesztési fórumot tartottak Nagyvázsonyban […]