2019. március 23., Emõke

Ünnep Nagyvázsonyban

Iskolások műsorával emlékeztek a nagyvázsonyi önkormányzat 1848/49-es szabadságharcra. A lovasok fogatos túrán vettek részt.

Fellobogózott fogatok a Kossuth-családról elnevezett "Menekülő úton"

Az általános iskolások műsorával, az ifjúsági fúvószenekar közreműködésével emlékeztek meg az 166 évvel ezelőtti forradalomra és az azt követő szabadságharcra Nagyvázsonyban. Az ünnepi műsort követően a résztvevők és az intézmények, társadalmi szervezetek a megemlékezés koszorúit, virágait helyezték el a római katolikus templom előtti 48-as emlékműnél. A koszorúzáson Kőrösi Csaba színművész működött közre.

Ünnepeltek a nagyvázsonyi lovasok is, ők fogatos emléktúrán vettek részt útba ejtve a mencshelyi Kossuth-emléktáblát és Szentantalfát, ahol Kossuth-nótákkal emlékeztek történelmünkre.  A fogatok és a lóháton haladók végigmentek azon az úgynevezett Menekülő úton, amelyen a legenda szerint Kossuth Lajos felesége és gyermekei is menekültek Mencshelyig, ahol a helyi evangélikus parókia pincéjében bujkáltak hónapokon át az őket kereső császáriak elől (a parókia falán emléktábla őrzi a bujdosást).

A túrán 11 fellobogózott fogat és mintegy fél tucat lovas vonult végig a Balaton-felvidéki útvonalon.

fotó: facebook, Mesterházi József

Címkék: , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.