2020. julius 6., Csaba

Egy igazán ritka vendég

Mesterházi József egyik legkülönlegesebb fotófogása az idei tavasz különlegessége, a fekete gólya, amely Nagyvázsony-környékén (is) csak ritkán bukkan fel. 

Magyarországon a Felső-Tisza vidéken, Hanságban, Őrségben és a Vendvidéken valamint a Szigetközben ismert a fekete gólya, mely fokozottan védett madarunk. Eszmei értéke félmillió, azaz 500.000 Forint.

A rejtőzködő madárritkaságot Mesterházi József, az éppen a napokban fotóiért kitüntetett vadász kapta “kameravégre” a Nagyvázsony-környéki erdőben. A fekete gólya nem szereti az ember közelségét, élőhelyét akkor is elhagyja, ha a közelben fakitermelés veszi kezdetét. Háborítatlan körülmények között fészkét a lombkorona alsó részébe építi, rendszerint kihajló ágra.

Az igazán különleges vándormadarunk általában áprilisban érkezik vissza téli utazásából, gyakran gémek csapatához csapódva teszi meg a Közép- vagy Dél-Afrika – Kárpát-medence útvonalat. Sekély vizekben keresi élelmét, békákat, kígyókat, vízi rovarokat, víz-környéki kisebb gerinceseket.

fotó: facebook/Mesterházi József

Címkék: , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.